Time : 10:23:28
Date : 03 March 2008
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV : getrokken les uit de oefening die werd gehouden van 15 tot 18 januari 2008 om de traceerbaarheid binnen de varkensvleeskolom te testen

Voor een optimale werking van de traceerbaarheid doorheen de volledige voedselketen, is de actieve medewerking van alle betrokkenen bij alle stappen van de productie nodig. Daarom heeft het Voedselagentschap (FAVV) in samenwerking met de sectorfederaties (FEBEV en FENAVIAN) van 15 tot 18 januari een traceerbaarheidsoefening georganiseerd waarbij een (fictieve) besmetting werd gesimuleerd van 4164 geslachte en in de voedselketen binnengebrachte varkens, verdeeld over 52 partijen. Bij deze real time oefening werden 3000 Belgische operatoren betrokken, waaronder 44 varkensbedrijven, 14 slachthuizen, verschillende uitsnijderijen en verwerkende inrichtingen alsook 1350 verkooppunten, kruidenierswinkels, restaurants, enz..

Over het geheel genomen hebben de verschillende schakels van de sector efficiënt aan deze simulatie meegewerkt ; toch is gebleken dat het nuttig zal zijn om bij een eventueel nieuwe oefening de operatoren te verzoeken hun activiteitensector mede te delen. Het FAVV is blij dat alle deelnemers hieraan heel positief hebben meegewerkt ; de operatoren waren over het algemeen goed geïnformeerd over de instructies op het vlak van traceerbaarheid. De verslaggeving was niet volledig bevredigend inzake de reactietijden (die moeten minder zijn dan 4 uren) en de kwaliteit van de ontvangen informatie was aanvaardbaar.
Er dient wel te worden benadrukt dat bij een echte crisis de factor "tijd" absoluut belangrijk is om de consumenten een optimale voedselveiligheid te garanderen en dat 100% van de partijen moet kunnen worden opgespoord.

De doelstellingen van de oefening werden bereikt ; één van de belangrijke punten dat kan verbeterd worden, is de reactiviteit van de operatoren, die bij een grote crisis optimaal moet zijn. Het feit dat de sector werkelijk bewust is van het belang van de traceerbaarheid geeft anderzijds wel volop hoop op vooruitgang.

Sinds 01/01/05 is traceerbaarheid verplicht in elke schakel van de voedselketen. Dankzij traceerbaarheid is het mogelijk om bij gevaar voor de gezondheid van mens, dier of plant, het verdachte product of de verdachte producten onmiddellijk te identificeren, uit de handel te nemen en de oorsprong te achterhalen om zo de productie- of verwerkingprocessen hiervan bij te sturen of op te schorten. Deze voorschriften komen uit het Koninklijk Besluit van 14 november 2003 voor autocontrole, traceerbaarheid en meldingsplicht in de voedselketen, evenals de verplichting voor de producenten om alle gegevens die nodig zijn in het kader van deze traceerbaarheid ter beschikking te stellen van het FAVV.

Meer informatie over traceerbaarheid en de oefening, kan u vinden op onze website: www.favv.be > beroepssectoren > logo traceerbaarheidsoefening

contact voor de pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR