Time : 10:30:00
Date : 03 March 2008
Sender Name: Private Person

Nieuwe website www.moedig.be zoekt moedigste politicus van Vlaanderen

Burgerlijke en/of politieke 'moed' versterken onze democratische rechten, vrijheden en instellingen. Rechten, vrijheden en instellingen beschermen zichzelf niet, mensen doen dat. Waar staat 'politieke moed' voor in deze 'postmodernistische' tijden... ?

Van 1 maart tot 15 april 2008 is www.moedig.be online, een site waarop iedere Belg vanaf 16 jaar oud één Vlaamse politicus/-a kan nomineren die hij/zij 'moedig' vindt. Kandidaturen en documenten die kandidaturen ondersteunen kunnen eveneens opgestuurd worden naar Postbus 100 Centraal Station te 1000 Brussel.

Komen in aanmerking: alle verkozen politici die zetelen in een Vlaamse gemeenteraad, in een Vlaamse OCMW, in een Vlaamse provincieraad, in het Vlaamse Parlement, in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de Senaat of het Europees Parlement en die recentelijk en vrijwillig een 'moedige' daad hebben gesteld. Politici waarvan de niet-herverkiezing te wijten is aan 'moedige' beslissingen uit het verleden komen eveneens in aanmerking. In uitzonderlijke gevallen kan de Award ook postuum worden uitgereikt. Let wel: we zijn niet enkel op zoek naar de 'Jeanne d'Arc's' en de verslagen gladiatoren in de politiek. 'Moed' hoeft niet altijd tot 'mislukking' te leiden.

'Moed' en 'moedig karakter' zullen worden geëvalueerd, niet het aantal stemmen. Eén keer genomineerd worden heeft evenveel betekenis als honderden keren genomineerd te worden. Dit is geen populariteitstest...

De juryleden voor de editie 'Moedig Politicus 2008' zijn:
- Roy Ho Ten Soeng, de eerste allochtone burgemeester van Nederland
- Eddy Van den Bussche, protocolchef van het ministerie van Binnenlandse Zaken

- Mark Suykens, directeur Vereniging Vlaamse Steden en Gemeenten
- Lex Corijn, directeur Vereniging Vlaamse Provincies
- Ides Debruyne, directeur Fonds Pascal Decroos
- Alice Braham, klinisch psycholoog

- Wim Van Roy, coördinator VZW 'De Wakkere Burger'
- Germain Wermersche, voorzitter Stichting Serge Berten
- Gerry Vansteenkiste, houder van de burgerlijke Medaille 1e klas voor Daden van Moed en Zelfopoffering

Prof. Dr. William Miller van de rechtsfaculteit van de University of Michigan (USA) en auteur van het boek 'The Mystery of Courage' (Harvard University Press) fungeert als adviseur voor de juryleden.

De jury zal rekening houden met de volgende kenmerken zoals vermeld in de kandidaturen en zal deze beoordelen met een quotering van 0 tot 10:

1) Mate waarin de beslissing autonoom werd genomen
2) Mate waarin de handeling verbonden is met en/of bijdraagt tot de democratische beginselen vermeld in art. 5 van het reglement
3) Mate van druk waaraan de politicus/-a werd blootgesteld
4) Mate van het overwinnen van angst, doorzettingsvermogen, initiatief... die de politicus/-a heeft vertoond

5) Mate van persoonlijke gevolgen/risico's voor politicus/-a in kwestie

6) Mate van samenwerkingsbereidheid, luisterbereidheid, dienstbaarheid en constructivisme die de politicus/-a heeft betoond
7) Mate waarin de handeling kan gekopieerd worden

De jurering gebeurt in samenwerking met en onder toezicht van de gerechtsdeurwaarders Lucas Engels en Ronnie De Ceuster, Mertens en Torfsstraat 7, 2018 Antwerpen.

'Moed' is besmettelijk. Het is evenmin aangeboren en kan aangeleerd worden. Mensen zijn soms tot meer in staat dan ze zelf soms denken...

Indien u meer informatie wenst aarzelt u vooral niet de site www.moedig.be te consulteren of ons te contacteren per telefoon of per email.

Jan Van Meenen
'China voor Vlamingen' (Lannoo)
'De Politiek achter Het Gebaar' (Roularta Books)
Organisator www.moedig.be
Telefoon: +32 (0)495 226 126
Email: winchair@yahoo.com

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR