Ingezonden persbericht


Persbericht

Zoetermeer, 3 maart 2008

Kom in het leerbedrijf: jongeren nemen een kijkje in de keuken van leerbedrijven

Werkgevers openen deuren voor beroepenoriëntatie 9.000 vmbo-leerlingen

Van 3 tot en met 21 maart nemen 9.000 leerlingen van het derde en vierde leerjaar van het vmbo een kijkje achter de schermen bij bedrijven en instellingen. Dat gebeurt tijdens 'Kom in het leerbedrijf', een gezamenlijk project voor beroepenoriëntatie van de samenwerkende kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven, Colo, NVS-NVL, Stichting Platforms VMBO en het ministerie van OCW.

Jongeren hebben vaak geen idee wat ze willen worden. En als ze al weten wat voor beroep ze willen uitoefenen, dan kiezen ze soms beroepen waar op de arbeidsmarkt geen vraag naar is. Met beroepenoriëntatie kan om die reden niet snel genoeg worden begonnen. Met een kijkje in de keuken tijdens de actieweek 'Kom in het leerbedrijf' krijgen leerlingen alle kans om zich te laten informeren over beroepen. Voor docenten en decanen is de actieweek een goede gelegenheid contacten te leggen met het bedrijfsleven.

'Kom in het leerbedrijf' is bij vmbo-scholen behoorlijk bekend geworden. In totaal hebben 92 vmbo-scholen, verdeeld over heel Nederland, aanvragen ingediend via www.kominhetleerbedrijf.nl. Ze konden onder andere aangeven in welke sector ze een bezoek wilden brengen. De belangstelling is het grootst voor kinderopvang, uiterlijke verzorging, motorvoertuigen, sport en verpleging. De achttien kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven hebben erkende leerbedrijven gezocht die passen bij de wensen van de scholen. De bedrijfsbezoeken vinden verdeeld over drie weken plaats.

Noot voor de redactie,