Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De toekomst van de IWC

03 maart 2008 - kamerstuk

Directie Natuur

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

DN. 2008/513 3 maart 2008

onderwerp bijlagen

De toekomst van de IWC

Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de ontwikkelingen rondom de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) en de Nederlandse inzet bij de tussentijdse vergadering van de IWC die van 6 t/m 8 maart 2008 in het Verenigd Koninkrijk zal plaatsvinden ter voorbereiding op de 60ste jaarvergadering van de IWC die van 23 t/m 27 juni 2008 in Chili zal plaatsvinden.

De toekomst van de IWC Tijdens de IWC-jaarvergadering van vorig jaar concludeerde de voorzitter (Verenigde Staten) dat de IWC zich op een cruciaal punt bevindt: voortbestaan of niet? Een stuurgroep voor de toekomst van de IWC kreeg de taak om een gedeelde uitgangspositie te definië- ren en wegen voorwaarts te verkennen. Nederland steunt dit proces en vindt dat er nu moet worden gezocht naar een gemeenschappelijke basis om het voortbestaan van de IWC veilig te stellen. De 60ste jaarvergadering van de IWC en de voorbereidende bijeen- komst begin maart zullen in dit teken staan. Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit Nederlandse positie Directie Natuur Ik wil het huidige veranderingsproces van de IWC een reële kans geven. De IWC biedt Willem Witsenplein 6 immers als enige organisatie de kaders waarbinnen internationale afspraken over de Postadres: Postbus 20401 bescherming van walvissen gemaakt kunnen worden. Ik zie het voortbestaan van de IWC 2500 EK 's-Gravenhage en een toekomstgericht proces daarom als uitgangspositie voor de Nederlandse inzet. Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100 Daarbij moet in dit stadium partijen wel ruimte gegeven worden om stappen te kunnen zetten naar een duurzame oplossing binnen de IWC. Dit vereist dat alle partijen de inten- tie en flexibiliteit moeten tonen om samen een duurzame oplossing te vinden.

Nederland stelt zich constructief op in dit veranderingsproces van de IWC. Ons doel is hierbij duidelijk: het onder internationale controle brengen van de walvisvaart en waar mogelijk verder beperken en uiteindelijk zelfs helemaal stopzetten.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 3 maart 2008 DN. 2008/513 2

De onderhandelingsinzet van Nederland blijft erop gericht om tot een juridisch bindende pakketafspraak te komen, waar de volgende elementen onderdeel van uitmaken:
- stoppen met wetenschappelijke walvisvaart;

- instellen van een effectief op wetenschap gebaseerd beheerssysteem;
- opzetten van een nalevingsysteem met een internationaal controlekader en een sanctiemechanisme.

Recente Nederlandse acties
De aankondiging van Japan om in het seizoen 2007/2008 935 Antarctische dwergvinvissen, 50 vinvissen en 50 kwetsbare bultruggen te gaan vangen, was aanleiding voor uw Kamer tijdens het vragenuurtje van 20 november 2007 om de regering te verzoeken actie te ondernemen. Mede tegen deze achtergrond heeft Nederland de afgelopen tijd bij verschil- lende gelegenheden Japan aangesproken op de omvangvan zijn wetenschappelijke walvis- vangst.

In december heeft Nederland een demarche richting de Japanse overheid onder leiding van Australië gesteund. Mede vanwege deze diplomatieke druk heeft Japan bekendgemaakt dat het af zou zien van de vangst van de 50 kwetsbare bultruggen. In een recente brief aan de Japanse minister van Landbouw, Bosbouw en Visserij heb ik aangegeven blij te zijn met deze beslissing van Japan. Tevens heb ik aangegeven dat het niet nodig is om walvissen te doden voor wetenschappelijk onderzoek. Onlangs heeft tijdens een informeel walvissymposium in Tokio op hoog ambtelijk niveau overleg plaatsgevonden tussen LNV en de Japanse commissaris bij de IWC over mogelijke oplossingen voor de ontstane impasse. Japan heeft hier aangegeven net als Nederland naar oplossingen te zoeken in de vorm van in een pakket van afspraken. Tijdens voornoemd symposium heeft Nederland ondervonden dat partijen bereid zijn tot een dialoog en een redelijke oplossing wordt nagestreefd.

Gezamenlijk optreden Europese Unie
De Europese Commissie (EC) onderzoekt de mogelijkheid om als Europese Unie (EU) in gezamenlijkheid in de IWC op te treden. Nederland heeft aangegeven voorstander te zijn van een door de EC gecoördineerd standpunt, om gezamenlijk sterker staan voor de bescherming van de walvis. Een EU-positie zou constructief moeten bijdragen aan het veranderingsproces van de IWC. Zodra duidelijk is hoe dit gaat verlopen, zal ik u daarover informeren.

Ik zal u zo spoedig mogelijk informeren over de uitkomsten van de tussentijdse vergade- ring in het Verenigd Koninkrijk en de voorbereidingen voor de jaarvergadering van de IWC in juni in Chili.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --