Ingezonden persbericht


3 maart 2008

Provincie zet bedrijven in beweging

FITbus zorgt voor betere werksfeer

Je conditie laten testen, een professioneel trainingsschema opstellen en op basis daarvan in enkele weken je conditie verbeteren. Dat is nog altijd het concept van de FITbus, een initiatief van het Jeugdsportfonds Camille Paulus die ondertussen al één jaar de Provincie Antwerpen doorkruist. De FITbus heeft nu ook een pakket op maat voor bedrijven. Koen Helsen, gedeputeerde voor Sport en voorzitter van het Jeugdsportfonds Camille Paulus, lanceert daarom in samenwerking met VOKA de Kamer van Koophandel Mechelen 'Bedrijf in beweging'.

Het is slecht gesteld met de conditie van de gemiddelde Vlaming. Dat is algemeen bekend. We bewegen te weinig en dat heeft zo zijn gevolgen voor de gezondheid. De Provincie Antwerpen en het Jeugdsportfonds Camille Paulus willen niet passief blijven toekijken aan de zijlijn. Daarom lanceerden ze een jaar geleden de FITbus.

Concept FITbus

De FITbus is een lijnbus door Van Hool omgebouwd tot een mobiel testcentrum.

Wat houdt zo'n test op de FITbus nu juist in? De deelnemers van de FITbus krijgen een vetmeting en leggen een fietstest af. Daarna krijgen ze een quotering van 1 tot 7 voor zowel hun conditie als hun lichaamssamenstelling. Op basis van die resultaten krijgen de deelnemers een gepersonaliseerd trainingsprogramma. Na twaalf weken keert de FITbus terug voor een hertest waarbij de resultaten vergeleken worden.

Op die manier wil de Provincie Antwerpen haar inwoners motiveren om meer te gaan bewegen.

Resultaten 2007

'Met de FITbus zijn we ondertussen al een jaar op weg én met succes. De FITbus kwam al langs in 43 stopplaatsen en testte al 3.218 personen. Bovendien steeg het fitniveau van de deelnemers gemiddeld met een fitniveau. Ook bedrijven kunnen de bus inhuren. Een aanrader, want werknemers die voldoende en op een verantwoorde wijze bewegen zijn gezonder, fitter en hebben minder kans op overgewicht. Bovendien verzuimen sportende werknemers minder vaak dan hun niet-sportende collega's. Gezonde en sportieve werknemers binnen een bedrijf leveren alleen maar voordelen op. De werknemers zijn productiever, gemotiveerder en enthousiaster wat resulteert in een betere werksfeer. Daarnaast tonen bedrijven met de FITbus dat ze begaan zijn met hun werknemers en bezorgt de FITbus hen een sportief imago.' aldus gedeputeerde voor sport Koen Helsen.

FITbus voor bedrijven

Voor bedrijven is er een speciaal pakket op maat van de werknemers. Het bedrijf kan rekenen op een test en hertest van de FITbus met als ondersteuning een gepersonaliseerd trainingsprogramma, Start To Eat(TM) en Start To Run. En dit voor een prijs van slechts ¤ 4000 (excl. BTW) voor 96 werknemers, wat neerkomt op een investering van slechts ¤ 42 per werknemer.

Start To Run

Als ondersteuning en verbetering van het uithoudingsvermogen volgt een infosessie rond Start To Run door Parbel NV. Daarin vertelt Mieke Boeckx (de moeder van Start To Run en coördinator van Parbel NV) meer over de benodigdheden, het schoeisel, de kledij enz. Daarna komt Parbel NV éénmaal per week langs op het bedrijf (na de uren, tijdens de middagpauze ?) om een trainingssessie in groep te begeleiden. Dit tien weken lang.

Start To Eat(TM)

Niet enkel het uithoudingsvermogen van de deelnemers moet verbeteren, maar ook het vetpercentage. Start To Eat (TM) is een voedingsplan over gezonde en evenwichtige voeding. Let wel, dit is geen dieet waarbij er sprake is van een gegarandeerd gewichtsverlies. 'Start To Eat(TM) leert je op tien weken gezond eten' is de slogan van Start To Eat. De werknemers krijgen een infosessie rond Start To Eat(TM) en een bundel met tien weekschema's waarin alle maaltijden van die week opgenomen zijn. Van ontbijt tot avondmaal met de nodige tussendoortjes.

Partners

De lijst met partners die zich achter dit project geschaard hebben, is ondertussen indrukwekkend: Arcadis Gedas, Pidpa, Coca Cola, Passage Fitness First, Interbuild, Onafhankelijk Ziekenfonds, Janssen Pharmaceutica, Nafta, Mensura, Pfizer, KBC, Atlas Copco, De Lijn, Lotto, Belgacom, P&O Ports, Dredging International, SD Worx, Van Hool, Van Wellen, Project 2, Ravago plastics, Rosy Blue, Ernst & Young, ATV, RTV, Radio 2 en Gazet Van Antwerpen ondersteunen dit project.

Verantwoordelijke gedeputeerde:

Koen Helsen, open Vld
tel. 0477 77 52 88

Perscontact:

Jeroen Joosens of Olivia Verelst

Provinciale Sportdienst Antwerpen

Boomgaardstraat 22 bus 1 -- 2600 Antwepen

Tel 03/240.62.91

E-mail: jeroen.joosens@sportdienst.provant.be of olivia.verelst@sportdienst.provant.be