Gemeente Zwolle

Agenda commissie Werk maandag 3 maart 2008

Tijd en plaats

Op maandag 3 maart 2008 vindt er een commissie Werk plaats van 19.30-22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Stedelijk programmeren

De raad wordt gevraagd het stedelijk programmeren te gebruiken als instrument om locaties, programma´s en financiën zo adequaat mogelijk in beeld te brengen t.b.v. de besluitvorming. Daarbij krijgt het stedelijk programmeren een plaats in de beleidscyclus. Daarnaast wordt de raad gevraagd het kantoorprogramma aan te passen, zodat tot een betere segmentering gekomen kan worden. Een ander punt uit de notitie is dat de raad wordt gevraagd te bepalen, na het opstellen van de inbreidingsstrategie, of het mogelijk en wenselijk is de uitgifte van bedrijventerreinen op uitbreidingslocaties te temporiseren en meer in te zetten op inbreiden. Verder stelt het college van B&W voor om de ontwikkeling van het voorzieningenprogramma in de Tippe over een langere tijd te verspreiden en wat betreft de maatschappelijke voorzieningen Holtenbroek Zuid prioriteit te geven en in het kader van de Structuurvisie A-28 zone te onderzoek hoe de problemen opgelost kunnen worden.

Verfijning richtlijnen tussentijdse resultaatneming bij grondexploitaties

De raad wordt gevraagd in te stemmen met de verfijning van de richtlijnen voor tussentijdse resultaatneming bij grondexploitaties. Hierbij gaat het om:
* in aanvulling op de door de raad op 26 maart jl. vastgestelde richtlijnen voor tussentijdse resultaatneming bij grondexploitaties ongewijzigd te laten, doch situatief te bepalen of er aanleiding is om aanvullend winsten uit complexen te nemen volgens de beschreven gedragsregel;
* bij de jaarrekening 2007/MPV-2008 verantwoording af te leggen over de toepassing van deze verfijnde richtlijn.

Reactie amendement "Eénmalige investering gericht op het uitdagen van de particpatiemarkt"

Tijdens de raadsvergadering van 7 januari 2008 heeft de VVD-fractie om agendering gevraagd van bovengenoemde raadsbrief. In deze raadsbrief geeft het college van B&W een reactie op het aangenomen amendement door de raad tijdens de begrotingsbehandeling 2008. In de reactie geeft het college aan dat het op dit moment niet nodig is ¤ 200.000,- eenmalig beschikbaar te stellen voor partijen in de markt ten behoeve van innovatieve trajecten gericht op werk en participatie voor uitkering- en bijstandsgerechtigden met een grote afstand tot werk. Reden om dit bedrag niet beschikbaar te stellen is omdat het college van B&W op dit moment bezig is met de intensivering van het re-integratiebeleid. Hierin wordt ook met name aandacht besteed aan de kansarme werkzoekende door het bieden van meer maatwerk. Om deze maatwerktrajecten en kleinschalige trajecten in te kopen zal in de eerste helft van 2008 een aanbesteding worden uitgevoerd, ook de ontwikkelkosten worden hierin meegenomen. Het amendement, door een meerderheid van de Raad gesteund, is bedoeld als een waarlijke aansporing van de Arbeidsmarkt. Bedoeld om Marktpartijen te tarten (nog) dieper of juist simpeler na te denken over aan te bieden innovatieve trajecten. Met een extra uitdaging, anders dan volgens de door de reintegratiewerkgroep voorgelegde kaders voor aanbesteding, na te denken over innovatieve en effectieve trajecten bedoeld voor moeilijk bemiddelbare doelgroepen uit de zogenaamde granietkern van de kaartenbakken van SoZaWe, CWI en UWV. De VVD is van mening dat juist de kaders voor aanbesteding, die door een reïntegratiewerkgroep gaan worden aangegeven, de bedoelde eenmalige uitdaging verdwijnt en daarmee het doel van het amendement te niet wordt gedaan. De VVD wil daar graag in de commissie van gedachten over wisselen.

Beantwoording vragen SP over opheffing bouwafdeling bij de Wezo

Tijdens de raadsvergadering van 18 februari 2008 heeft de SP-fractie om agendering gevraagd van bovengenoemde beantwoording. Reden voor deze agendering is dat de SP-fractie van mening is dat de beantwoording van de vragen erg kort zijn en niet ingaan op de belangrijkheid van diversiteit aan werksoorten bij een leer/werkbedrijf in relatie tot het afstoten van diverse werksoorten. Een volledige motivatie en de beantwoording van de vragen zijn bijgevoegd.

Raadsbrief inzake Biologische Landbouw

Aan de commissie wordt gevraagd of men zich kan verenigen met de inhoud van de notitie Biologische Landbouw, omdat de nu gekozen koers bouwstenen voor toekomstig beleid kan opleveren. Met deze notitie wil het college van B&W de raad informeren over de stand van zaken rond de facilitering van de biologische landbouw binnen het gemeentelijk vastgoed. De gemeente Zwolle beheert een behoorlijk grote oppervlakte agrarische eigendommen. In de notitie "Transparant pachtbeleid" is aangegeven hoe deze gronden ter beschikking worden gesteld aan de agrarische sector. De notitie Biologische Landbouw beschrijft de concretisering van de beleidsvoornemens binnen Vastgoed voornamelijk als inlossing van verschillende toezeggingen aan de sector (bijvoorbeeld uitgiftebeleid: mogelijkheden om gronden te verpachten aan de biologische tak van de landbouw), maar ook als bouwsteen voor nieuw beleid op dit terrein in de toekomst.