Raad van State


maandag 3 maart 2008
10.00 uur
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht, waarbij het bestemmingsplan "Landelijk gebied Hekendorp en Papekop" van de gemeente Oudewater deels is goedgekeurd. Het bestemmingsplan maakt onder meer de aanleg van een spoortunnel mogelijk die de verkeersveiligheid van de Papekopperdijk moet bevorderen. In verband met de gewijzigde aansluiting van Oudewater op de A12 is de verkeersdruk op die dijk toegenomen. Onder meer de eigenaren van een café/restaurant zijn het er niet mee eens dat zij parkeerruimte bij hun café/restaurant kwijtraken vanwege de aanleg van de spoortunnel. Het provinciebestuur heeft aan een deel van het bestemmingsplan goedkeuring onthouden, omdat het bestemmingsplan afwijkt van het provinciaal beleid dat ziet op het wijzigen van agrarische bestemmingen in niet-agrarische bestemmingen. Het gemeentebestuur komt hiertegen in beroep. (zaaknummer 200705055/1) Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van de milieuvergunning van Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN) voor een afvalverbrandingscentrale aan de Middenweg in Moerdijk. De wijziging houdt in dat het provinciebestuur normen heeft opgenomen voor de uitstoot van onder meer stikstofoxiden en koolmonoxiden. De AZN vindt dat het provinciebestuur deze normen niet in de vergunning had mogen opnemen, omdat in andere regelgeving al emissienormen zijn opgenomen waaraan hij moet voldoen. Verder vindt de AZN de emissienormen te streng; het is volgens haar maar de vraag of zij daaraan kan voldoen. Daarom verzoekt zij de Raad van State de wijziging te schorsen. (zaaknummer 200800781/2)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Ubbergen om bestuurlijke maatregelen te treffen tegen de opslag van zand en grind door een ontgrondingsbedrijf op het bedrijventerrein aan de Kekerdomse Ward in Kekerdom. Het bedrijf ontgrondt in de uiterwaarden van de Waal. Vaststaat dat deze opslag in strijd is met het geldende bestemmingsplan omdat het bedrijf in natuurgebied ligt. De vraag is of het bedrijf op basis van het overgangsrecht van het vorige bestemmingsplan bestaande rechten heeft gekregen, waardoor de opslag toch is toegestaan. De Gelderse Milieufederatie en Staatsbosbeheer Regio Oost vinden van niet en zijn het niet met de weigering eens. Daarom komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706088/1)

12.00 uur

Zitting over de zogenoemde vergunning buitenlandvervoer die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland aan Ambulance Service Nederland uit Moerkapelle heeft verleend voor het repatriëren van mensen uit het buitenland. In de vergunning is het voorschrift opgenomen dat van slechts twee ambulanceauto's gebruik mag worden gemaakt. Onder meer de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden (RDOG) en de Regionale Brandweer komen tegen de vergunning in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat de vergunning in strijd is met het provinciale verspreidingsplan. In dit plan is een maximum aantal ambulances voor de regio vastgesteld. Verder is niet onderzocht of Ambulance Service Nederland wel kan voldoen aan de samenwerkingseisen die de centrale post ambulancevervoer stelt. Deze eisen zijn essentieel voor het waarborgen van de vereiste kwaliteit, aldus de RDOG en de Regionale Brandweer. (zaaknummer 200706608/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Helden heeft verleend voor de bouw van een zogenoemde 'eco range'. De range bestaat uit acht recreatiewoningen, een sanitaire ruimte, een theehuis, een 'bed-and-breakfast' en een bedrijfswoning aan de Belgenhoek in Swolgen. Een aantal inwoners van Grashoek komt tegen de bouwvergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de bouwvergunning in strijd met het provinciaal beleid is verleend. (zaaknummer 200705979/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend aan ProRail regio Noordoost voor een spoorwegemplacement aan het Stationsplein in Groningen. ProRail is het niet eens met verschillende voorschriften die aan de vergunning zijn verbonden, waaronder de verplichting om gegevens over de aardgastoevoer naar een wisselverwarmingseenheid in een logboek bij te houden. Prorail verzoekt de Raad van State de vergunning te schorsen. (zaaknummer 200800786/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.