Universiteit Utrecht


Studium Generale: Zeker weten! Ziek of schuldig en andere bestuurlijke dilemma's

Menselijke vrijheid en academische verantwoordelijkheid

We denken zelf te kiezen en dingen zeker te weten, maar is dat zo? In de cyclus 'Zeker weten!' zullen wetenschappers vanuit alfa-, bèta- en gammawetenschappen aangeven hoe zij aankijken tegen de mens als handelend wezen. Wat zegt hun vakgebied over vrijheid van handelen? In welke mate liggen de keuzes van mensen al lang vast in onze genetische opmaak, in onze sociale omgeving of in wat we wel en niet weten?

De benadering van deze vragen verschilt per vak. Ook wetenschappers handelen naar wat hun vakgebied hen heeft bijgebracht. Ze zien elk een deel van de werkelijkheid. Maar kunnen ze dan nog met niet-vakgenoten communiceren? En met het publiek? En wat is dan de waarde van hun kennis?

Gelukkig biedt de wetenschapsfilosofie een speelveld waar wetenschappers elkaar en het publiek kunnen treffen. Een verlossend antwoord is niet mogelijk, maar de serie 'Zeker weten!' biedt wel de gelegenheid om na te denken over de verantwoordelijkheid van de wetenschapper. In hoeverre laat een wetenschapper zich bepalen door zijn vak en gebruikt hij zijn vrijheid als academicus en mens?

Het programma bestaat uit lezingen die ook afzonderlijk te volgen zijn, een tentoonstellingsbezoek, een film en een theatervoorstelling. De discussie wordt voortgezet op internet.

De serie is tot stand gekomen in samenwerking met de faculteiten Bètawetenschappen, Sociale Wetenschappen, Geesteswetenschappen en het Utrechts Universiteitsmuseum. Kijk ook op de eigen website van de serie.

Deze lezing: Ziek of schuldig en andere bestuurlijke dilemma's Prof.dr. Stavros Zouridis, Bestuurskunde en Recht, Univ. Tilburg en Directeur Strategie Min van Justitie

03-03-2008, 20:00 - 21:30 uur Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 Utrecht

Meer informatie: Studium Generale, (030) 253 2436, info@sg.uu.nl http://www.sg.uu.nl