DSM


Published: 08:15 03.03.2008 GMT+1 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM gaat Special Products verkopen aan Arsenal Capital als eerste desinvestering in versnelde Vision 2010

Koninklijke DSM N.V., de wereldwijde Life Sciences en Materials Sciences-onderneming, heeft een principe-overeenkomst gesloten met Arsenal Capital Partners (VS) over de verkoop van DSM Special Products BV. Dit is de eerste desinvestering in het kader van de versnelde Vision 2010-strategie. De transactie zal naar verwachting begin tweede kwartaal 2008 zijn beslag krijgen, behoudens goedkeuring van de wet- en regelgevende instanties.

DSM verwacht op de verkoop een netto boekwinst na belastingen van iets meer dan EUR 10 miljoen te realiseren, die als bijzondere post zal worden verantwoord in de winst-en-verliesrekening. In 2007 realiseerde de businessunit een omzet van EUR 101 miljoen en een licht positief bedrijfsresultaat.

De verkoop vloeit voort uit de versnelling van DSM's transformatie tot een Life Sciences en Materials Sciences-onderneming. Zoals aangegeven in het strategieprogramma Vision 2010 - Building on Strengths zullen een aantal activiteiten die niet binnen de strategie passen, waaronder DSM Special Products, worden gedesinvesteerd.

DSM Special Products is de producent van Purox, een ingrediënt dat wordt gebruikt in zowel voeding als een aantal industriële toepassingen. De onderneming produceert tevens een ingrediënt voor VevoVitall®, een product voor de diergezondheidsmarkt dat onderdeel blijft van DSM Nutritional Products. De verkoop van DSM Special Products zal geen gevolgen hebben voor de levering van dit ingrediënt voor VevoVitall® aan DSM Nutritional Products, aangezien het bestaande leveringscontract een lange looptijd heeft. DSM Special Products heeft 126 mensen in dienst, verspreid over Rotterdam en Sittard. Al deze medewerkers zullen overgaan naar de nieuwe eigenaar.

Jan Zuidam, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM en verantwoordelijk voor DSM Special Products, gaf als toelichting: "Wij zijn zeer verheugd met de uitkomst van deze eerste stap in het desinvesteringsprogramma als onderdeel van onze versnelde Vision 2010-strategie. Ik ben ervan overtuigd dat deze activiteiten zullen blijven floreren onder de nieuwe eigenaar, waarbij zij strategisch gezien beter passen. Ik dank alle medewerkers van DSM Special Products voor hun niet aflatende steun en inspanningen en wens hun het allerbeste voor de toekomst."

John Televantos, Principal bij Arsenal Capital, verklaarde: "Deze acquisitie van DSM Special Products past uitstekend bij onze investeringsstrategie voor de specialty-chemiesector, waarbij we ons richten op de aankoop van middelgrote bedrijven die marktleider zijn in niche-markten in relatief snelgroeiende sectoren en die worden ondersteund door sterke managementteams. De acquisitie biedt een uitstekend platform voor groei door middel van toekomstige investeringen die gepland zijn op de locatie Rotterdam, inclusief een nieuwe fabriek voor dibenzoaatesters en incrementele capaciteitsverbeteringen om onze klanten te verzekeren van een betrouwbare aanvoer van hoogwaardige producten die voorzien in hun groeiende behoeften in de toekomst. We zijn zeer verheugd dat DSM Special Products deel gaat uitmaken van de Arsenal portfolio."

De transactie moet nog door verschillende externe instanties worden goedgekeurd en zal volgens de gebruikelijke procedures worden voorgelegd aan de ondernemingsraden.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
DSM creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.

Arsenal Capital Partners
Arsenal Capital Partners is een in New York gevestigde private equity-onderneming die investeert in specialty-bedrijven in de industrie, de gezondheidszorg en de financiële dienstverleningssector. Arsenal investeert in sectoren waarin de onderneming kennis en ervaring heeft opgebouwd en richt zich daarbij op bedrijven met mogelijkheden voor verdere waardecreatie door in nauwe samenwerking met het management van deze bedrijven versnelde groei te realiseren en optimaal gebruik te maken van zijn capaciteiten op het gebied van bedrijfsvoeringsverbetering. Arsenal heeft momenteel $800 miljoen aan kapitaalinvesteringen onder beheer. Voor meer informatie over Arsenal Capital Partners zie www.arsenalcapital.com.