Na Märklin ook Fleischmann speeltje van beleggers;

03/03/2008 08:48

RAIL

3 maart 2008 - Treinenbeurs RAIL beleeft gouden tijden.
De iconen van de legendarische Duitse speelgoedindustrie komen stuk voor stuk in vreemde handen. Als relicten uit een vervlogen eeuw worden Märklin, Fleischmann en LGB opgekocht en gereorganiseerd om met goedkope producties op jacht te gaan naar jonge klanten. Intussen kopen de liefhebbers de oude kwaliteit op de modelspoorbeurs RAIL.

Waar Märklin, Fleischmann, LGB en Roco, moeizame tijden doormaken groeien en bloeien de treinenbeurzen zoals RAIL. Het is de hobby van mannen met belangstelling voor techniek. En die zijn boven de vijftig. Zij hebben massaal de weg gevonden naar de treinenbeurzen met gespecialiseerd aanbod. Nieuw of gebruikt. Het liefst niet te duur en met veel demonstratiebanen zoals op RAIL. De merken zoeken naarstig naar nieuwe afzet kanalen.

Vierde het trotse familiebedrijf Fleischmann vorig jaar nog een 120 jarig jubileum, dit jaar stond het in de etalage. Inmiddels is het in handen van dezelfde investeerder die eerder het Oostenrijkse merk Roco overnam. Märklin en LGB kwamen in Britse handen. De productie wordt verplaatst naar het oosten van Duitsland, Roemenië en China, het personeel staat in Göppingen op straat. Men zoekt de oplossing in kostenreductie en het aanboren van nieuwe markten met lagere prijsstellingen.

Maar.... inmiddels zijn de merknamen van weleer wél het speelgoed van opa. De jeugd kiest voor games en computers. Op zoek naar de jeugd wachten stapels goedkope startsets vergeefs bij de Gamma, het Kruidvat en de Lidl. De jeugd loopt door. De startsets vinden hun kopers vroeg of laat wel weer op een van de modelspoorbeurzen.

De organisatie van RAIL, de internationale modelspoor expositie, kiest sinds 1985 voor de geïnteresseerde hobbyist. Vutters hebben geld en tijd voor de treinenhobby. En een deel van die hobby bestaat uit het bezoeken van beurzen. Het aanbod is er groter dan in de speelgoedzaak want daar staat geen trein meer in het schap. Op RAIL exposeren bovendien modelbouwers van internationale faam, de prijswinnaars van exposities in Engeland en Frankrijk. Fijnzinnige modelspoorwegbouw als was het beeldende kunst. Detail, landschap, historie, techniek: daar gaat het om bij RAIL. Of men komt af op het wereldrecord Z-banen: de langste kleinste. Locomotiefjes zo groot als twee vingerkootjes trekken meterslange treinen over een lengte van 100 meter. Of voor het Spoor I spektakel: de allergrootste locs denderen over een meterslang parcours. En dat alles is ook weer leuk voor de kleinkinderen. In ieder geval om te zien. Misschien komt het zo nog goed met die merken!





http://www.rail.nl