Ingezonden persbericht


Trend Micro: cybercriminelen installeren malware via banners op betrouwbare websites

Trend Micro waarschuwt voor kwaadaardige banners op internet

Hilversum, 3 maart 2008 - Trend Micro, leverancier van beveiligingsoplossingen, waarschuwt voor kwaadaardige banneradvertenties op internet. Malwareproducenten maken misbruik van het veilige imago van bekende en veelbezochte websites door op deze sites te adverteren met kwaardaardige banners. De banners maken de indruk veilig te zijn door hun aanwezigheid op een bekende website, maar installeren in feite malware op de pc van de gebruiker. In sommige gevallen is het zelfs niet eens noodzakelijk om op een banner te klikken en is alleen al het bezoeken van de website voldoende om de banner in werking te zetten en geïnfecteerd te raken met malware. De banners kunnen voorkomen op elke willekeurige gerenommeerde website. De meeste sites die slachtoffer worden van deze wanpraktijken, zijn reis- of nieuwsgerelateerd.

Recente gevallen begin 2008 van sites die de dupe zijn geworden van deze malware, zijn de Amerikaanse muzieksite Rhapsody.com en de reiswebsite Expedia.com. Op deze websites waren op het eerste oog betrouwbare banners te zien. Ze linkten echter niet naar de aangegeven site, maar naar een site waar vanaf de trojan TROJ_GIDA.A werd geïnstalleerd. Deze trojan doet zich voor als antispyware.

Dit soort aanvallen is niet helemaal nieuw. In 2007 liet Windows Live Messenger onbewust een advertentiebanner zien in het contactscherm. Als gebruikers hierop klikten, kwamen ze op een site terecht, die beweerde een gratis alles-in-één beveiligingspakket weg te geven. Ook zijn eind 2007 besmette advertenties getraceerd op de sociale-netwerksite MySpace.com. Bezoekers die niet de laatste updates hadden geïnstalleerd, raakten geïnfecteerd met malware. Wel heeft Trend Micro met de trojan TROJ_GIDA.A een nieuwe variant ontdekt. Het bedrijf identificeerde het eerste geval in november 2007 en het aantal blijft groeien.

De eigenaren van de getroffen websites kunnen vaak niet veel doen aan het feit dat een banner op hun site niet legitiem is. Trend Micro geeft ze als tip om zelf de afkomst en de links achter de banner extra goed te controleren, maar erkent dat dit moeilijk is doordat in veel gevallen wordt gewerkt met online mediabureaus of reclamepartners.

Trend Micro beschermt gebruikers tegen deze vorm van internetcriminaliteit met zijn technologie voor real-time URL-filtering. Deze Web Reputation-technologie blokkeert websites waarvan bekend is dat deze malware bevatten. Daarnaast biedt Trend Micro met zijn File Reputation-technologie een extra beveiligingslaag. Deze controleert de integriteit van bestanden die gebruikers downloaden zonder dat ze dit doorhebben. Ten slotte zorgt een goede antivirus op desktopniveau voor verwijdering van trojans zoals genoemd.

# # #

Over Trend Micro, Incorporated
Trend Micro, Incorporated is toonaangevend op het gebied van veilig beheer van content en bedreigingen. Trend Micro, dat in 1988 werd opgericht, voorziet individuen en organisaties in alle soorten en maten van bekroonde beveiligingssoftware, -hardware en -services. Trend Micro, dat zijn hoofdkantoor heeft in Tokio en over vestigingen in meer dan 30 landen beschikt, biedt oplossingen die worden verkocht via wederverkopers, Value-Added Resellers (VAR's) en serviceproviders over de gehele wereld. Bezoek voor aanvullende informatie en evaluatieversies van Trend Micro-producten en -diensten onze website www.trendmicro-europe.com

Trend Micro en het t-ball-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Trend Micro, Incorporated. TrendLabs is een servicemerk van Trend Micro, Incorporated. Alle overige bedrijfs- of productnamen zijn mogelijk handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van de respectievelijke rechthebbenden.



Ingezonden persbericht