Ingezonden persbericht

Vandaag, zondag 2 maart 2008, is de Spuistraat 227 voor de derde keer gekraakt. Dit omdat het pand na de tweede ontruiming, in de nacht van 26 op 27 februari 2008, nog steeds leeg stond.

Spuistraat 227 werd voor de eerste keer gekraakt op 1 oktober 2007 en is toen grondig opgeknapt, nu de laatste anti-krakers, die het pand daarvoor (tot ergernis van de buren) als feestruimte gebruikten, een enorme zwijnenstal hadden achtergelaten. Overal waren lekkages, de riolering lekte, er zaten geen ramen in de voorgevel, de vloeren waren doorgerot en er waren nauwelijks sanitaire voorzieningen. Ook lagen de twee etages vol met vuilnis.
Het pand maakt deel uit van het Tabaksblok 1, dat eigendom is van Fortress B.V. Deze B.V. wil dit hele huizenblok tot hotel verbouwen. De plannen hiervoor worden echter keer op keer afgewezen door de gemeente, mede vanwege het feit dat er geen hotelbestemming op het blok zit. De laatste serieuze poging om iets met de betreffende panden te doen stamt uit 2005. Duidelijk is dat het blok puur als speculatieobject dient voor de verschillende eigenaren die in de loop der jaren de revue gepasseerd zijn. Reeds tientallen jaren worden de panden bewoond door krakers en anti-krakers. Geen van de eigenaren heeft ooit iets aan onderhoud gedaan.

Dat ook op dit moment geen enkele duidelijkheid bestaat over de toekomstplannen van de eigenaar ondervonden de krakers toen zij vandaag het pand binnenkwamen. Na de laatste ontruiming is het pand, zo zagen zij, geheel uitgesloopt. De plafonds zijn naar beneden gehaald, er zitten gaten in de vloeren, de trap tussen de eerste en tweede verdieping is weggeghaald en de badkamer, het toilet en de leuken zijn compleet kapotgeslagen. De krakers hebben foto's en een video-opname gemaakt van de vernielingen. Deze tonen volgens hen eens te meer de zinloosheid van de ontruiming van het huis aan. De reden dat het pand de eerste keer ontruimd werd was volgens Cohen dat het niet een jaar leeg had gestaan. Het feit dat het pand in de jaren voor de kraak enkel zo nu en dan werd gebruikt voor feestjes en het feit dat er geen enkele concrete plannen voor bestonden deden hem niet van mening veranderen. Na de tweede kraak besloot Cohen weer tot ontruiming, en waarvoor? Zodat de eigenaar het huis helemaal kon laten uitslopen en het nog jarenlang leeg zal staan? Niet dus, Spuistraat 227 is vandaag opnieuw gekraakt en zal, mocht er wederom tot ontruiming worden besloten, opnieuw gekraakt worden. En opnieuw, en opnieuw, en opnieuw...

*EINDE PERSBERICHT*



Ingezonden persbericht