Mojo Concerts

Den Haag, 21 januari 2008

Lilian Vieira's Samba Soul - theatertournee van Lilian Vieira (Zuco 103)

Van 4 t/m 27 maart a.s. geeft Lilian Vieira (Zuco 103) een tiental unieke soloconcerten in de Nederlandse theaters. Bijgestaan door fantastische musici waaronder Enrique Firpi op drums en Ed Verhoeff op gitaar, gaat Lilian 'Back to the Samba Soul Seventies'.

De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira kwam 18 jaar geleden naar Nederland. Ze verwierf internationale faam in de brazilectro formatie ZUCO 103; al jaren één van de beste live bands in de Nederlandse scène. Dit jaar maakt zij haar solo opwachting in de Nederlandse theaters met een uniek programma.

In Nederland is vooral de Braziliaanse 'Bossa Nova' bekend, een muziekstroming uit de jaren 50, ontstaan in intellectuele kringen. Lilian Vieira vindt echter haar muzikale roots in de black-oriented Braziliaanse stroming 'Samba Soul' uit de jaren '70. De jaren '70 zijn de gouden jaren van creativiteit in Brazilië waarin grootheden als Caetano Veloso, Gilberto Gil, Chico Buarque, en Joao Nogueira hun meesterwerken schrijven. Eveneens waren dit de jaren van de dictatuur, waarin kritiek op de overheid in het geheim moest worden geuit, en muziek werd daardoor het ultieme communicatiemiddel. In deze creatief vruchtbare periode werd volop geëxperimenteerd met verschillende muziekstijlen en de van oorsprong Afrikaanse identiteit van muzikanten; zo mengden de groepen Trio Mocoto en Banda Black Rio funk met samba. In deze tijd van enorme muzikale groei kennen zangeressen Elis Regina en Elsa Soares hun hoogtepunt.

========================================