Werkgevers schoenenwinkels gesommeerd om cao toe te passen

04/03/2008 09:39

FNV Bondgenoten

PERSBERICHT

Utrecht, 4 maart 2008

FNV Bondgenoten: Werkgevers schoenenwinkels gesommeerd om cao toe te passen

FNV Bondgenoten heeft de werkgevers in de schoenendetailhandel vandaag een sommatie gestuurd. De werkgeversvereniging VGS (Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Schoenen) krijgt tot maandag 17 maart de tijd om de cao alsnog in te voeren.

Karin Heynsdijk, bestuurder FNV Bondgenoten: "Medio februari hadden we eindelijk een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Nu blijkt dat de werkgevers onderling van mening verschillen; een aantal van hen vindt dat de loonschalen 1,65 procent te hoog zijn. Dat vind ik op z'n zachtst gezegd merkwaardig, want deze loonschalen zijn conform het voorstel van de werkgevers."

De schoenendetailhandel heeft sinds juni 2003 geen nieuwe cao meer afgesloten. Het onlangs bereikte akkoord is door de leden van FNV Bondgenoten met grote meerderheid goedgekeurd. De vakbond vindt dat de VGS zich aan haar woord moet houden. Heynsdijk: "De onderhandelingsdelegatie van werkgeverskant is mondeling akkoord gegaan met het resultaat. Een man, een man. Een woord, een woord. Er is een cao en die moet worden toegepast."

In de schoenendetailhandel werken circa 22.000 mensen waarvan circa 12.000 binnen de VGS. De cao geldt alleen voor de bij de VGS aangesloten ondernemingen, dat zijn zo'n duizend vestigingen van onder andere Bristol, Van Woensel, Dolcis, Invito, Manfield, Scapino en Schoenenreus.