Gemeente Lingewaard


Platanen zwaar beschadigd in Doornenburg

In Doornenburg zijn 19 platanen aan de Pannerdenseweg door onbekenden zwaar beschadigd. De bomen zijn rondom de stamvoet geringd. Hierbij is met een bijl of beitel de bast volledig weggehakt, waarbij ook de cambiumlaag grotendeels is beschadigd. Als gevolg van deze vernieling wordt de sapstroom ernstig verstoord en is de kans reëel aanwezig dat de bomen afsterven. De platanen zijn ± 30 jaar oud en maken deel uit van de hoofdboomstructuur.
De schade bij overleven van de bomen wordt getaxeerd op 660,- per boom. Indien de boom afsterft is de schade op basis van vervangingswaarde 6.300,- per boom. De gemeente zal de ontwikkeling van deze bomen de komende jaren nauwgezet volgen en op basis van de bevindingen maatregelen nemen. Indien ze afsterven worden ze vervangen.
De vernieling heeft vermoedelijk in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 februari plaats gevonden. Omtrent de dader(s) en het motief tast men volledig in het duister. De gemeente heeft inmiddels aangifte gedaan en vraagt iedereen die hierover mogelijk informatie kan verschaffen, contact op te nemen met het politiebureau in Elst. U kunt dit doen via het centrale telefoonnummer 0900-8844.