Gemeente Woerden

Woerden kritisch over beleidsvoorbereiding Veiligheidsregio Utrecht (VRU)

04 mrt 2008
Verbetering van de multidisciplinaire samenwerking bij rampen en crises moet. Hetzelfde geldt ten aanzien van de versterking van de slagkracht van de verschillende hulpverleningsdiensten en van de gemeentelijke cirisisbeheersing Dat vindt ook het college van B&W van Woerden. Maar de manier waarop het beleid van de VRU voorbereid is en hoe dat gefinancierd moet worden leidt tot kritiek. De kritiek is gebaseerd op het feit dat de gemeenteraden niet tijdig zijn ingeschakeld bij de discussie over de uitbreiding van taken. Dat was wel afgesproken in 2003.

Ook in Woerden heeft de gemeenteraad in 2003 duidelijke kaders vastgelegd voor de financiering van de gezamenlijke inspanningen op het gebied van de veiligheid. Daarbij is afgesproken dat de bijdrage aan deze gemeenschappelijke regeling niet verder mag stijgen dan de inflatiecorrectie (1,5 %). In de meerjarenbegroting is voor de bijdrage van de VRU een bedrag van EUR 329.400 opgenomen. De VRU vraagt nu dat bedrag op te hogen met 6,5 % naar EUR347.000.

En hoezeer het college de intensivering van het werk van de VRU ook een goed hart toedraagt, de wijze waarop een en ander voorbereid is komt neer op het passeren van de gemeenteraad. Daarom stemt Woerden niet in met het begrotingskader voor de VRU voor 2009.

Burgemeester Hans Schmidt beklemtoont overigens het belang van de kwaliteitsverbetering: "Het ontbreekt bij kleine en middelgrote gemeenten aan voldoende actuele kennis en capaciteit om grote rampen of crises op te vangen. Dus je móét samenwerken. We staan dan ook achter het uitgangspunt dat je intergemeentelijke pools moet vormen en dat die pools regionaal gefinancierd moeten worden.

Het is ook een goede zaak dat er in de sector van de geneeskundige hulpverlening een inhaalslag rond samenwerking in crisissituaties wordt gemaakt. Maar laten we er dan onze gemeenteraden van overtuigen en de democratische spelregels serieus nemen.

Wij staan achter de VRU, maar we vinden het van groot belang dat de lokale volksvertegenwoordigers dit beleid dragen. Daar gaat het ons om. Wij gaan binnenkort zelf in ieder geval de raad van Woerden uitgebreid bijpraten over de ontwikkelingen op dit gebied. Veiligheid is belangrijk."

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |