Univé introduceert groen rijden

04/03/2008 10:46

Univé Verzekeringen

Verzekeraar stimuleert klimaatneutraal autorijden

Assen - Op 4 maart 2008 introduceert Univé klimaatneutraal autorijden. Wie zijn auto bij Univé heeft verzekerd kan voor slechts 9,95 euro per jaar de CO2-uitstoot van zijn autobrandstof compenseren met de Univé ClimaCount Visa Card.

In het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen ontwikkelde Univé het innovatieve 'groene' concept. Onder het motto 'groen denken = groen doen' biedt Univé haar klanten de mogelijkheid om bij te dragen aan een schoner milieu.

Hoe werkt het?
De klant betaalt zijn brandstof met de Univé ClimaCount Visa Card, een creditcard waaraan een methodiek voor klimaatcompensatie is gekoppeld. Op basis van de betaling wordt de CO2-uitstoot berekend. Deze wordt 100% gecompenseerd, bijvoorbeeld door de aanplant van nieuwe bomen.

Wie betaalt wat?
De compensatie van de CO2-uitstoot wordt betaald uit het ClimaCount fonds. Het eerste jaar biedt Univé de ClimaCount Visa Card gratis aan. De klant betaalt het eerste jaar dus alleen zijn eigen brandstofkosten. Vanaf het tweede jaar betaalt de klant -naast zijn eigen brandstofkosten- 9,95 euro voor de ClimaCount Visa Card. Verder kost de compensatie de klant niets extra's. De creditcard wordt vrijwel overal in Nederland en in het buitenland geaccepteerd.

Controle op berekeningsmethode CO2-compensatie
RePay International, de organisatie achter de ClimaCount Visa Card, staat garant voor de CO2-compensatieprojecten. Onafhankelijke instanties als CE Delft en TNO controleren de berekeningsmethode van de emissie per product of dienst. De berekening wordt daarnaast nog gecontroleerd door PricewaterhouseCoopers. Bovendien is RePay aangesloten bij Milieu Centraal, een landelijke organisatie die betrouwbare milieu-informatie biedt volgens een forum van onafhankelijke deskundigen.

Compensatieprojecten in het buitenland
De compensatieprojecten van RePay bevinden zich in het buitenland, waar grond en bomen betaalbaarder zijn dan in Nederland. Op deze manier behaalt RePay een optimaal rendement uit de compensatiegelden die partners en gebruikers van de ClimaCount Visa Card opbrengen. Kaarthouders kunnen via de website www.rijgroen.nl zelf aangeven in welke compensatieprojecten ze willen investeren. Hierbij gaat het niet alleen om de aanplant van bomen, maar ook om duurzame energie, kleinschalige projecten en energiebesparing.

Marktonderzoek
Uit onderzoek, gedaan in juni 2007 door Market Response, blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt om het milieu. 54% van de ruim 600 respondenten blijkt behoefte te hebben om milieubesparende activiteiten te ontplooien, maar is niet bereid om bijvoorbeeld de auto te laten staan. De CO2-compensatie wordt door de respondenten gewaardeerd, mits deze (voor een deel) in Nederland plaatsvindt. 85% van de respondenten vindt het belangrijk geïnformeerd te worden over de compensatie-activiteiten.

Ook dichtbij
"Het groen rijden-concept voorziet in de behoefte om een bijdrage te leveren aan het milieu zonder dat de klant het gemak en comfort van de auto hoeft te missen" aldus Jan Dijkstra, directeur Univé Schade. "Hoewel de CO2-compensatie in gecontroleerde buitenlandse projecten plaatsvindt, vinden wij het belangrijk om ook klimaatprojecten in Nederland te ondersteunen. Hiermee geven wij invulling aan onze kernwaarde 'dichtbij' zoals onze verzekerden van ons gewend zijn. Zo zijn we sponsor van het Klimaatbos. Dit is een hartvormig bos dat Natuurmonumenten aanlegt om de aandacht te vestigen op het klimaatprobleem." Het klimaatbos maakt deel uit van een veel breder klimaatprogramma waarin Natuurmonumenten zich hard maakt voor het creëren van robuuste natuurgebieden, het aanleggen van klimaatbuffers en het verwerken van biomassa. Dat zijn ontwikkelingen die werkelijk een antwoord bieden op het klimaatvraagstuk. "Een mooi initiatief dat we van harte ondersteunen" aldus Dijkstra.

Aanvragen via internet
De Univé ClimaCount Visa Card is aan te vragen via www.unive.nl/rijgroen. Ook is er een speciale website, www.rijgroen.nl, waarop meer informatie te vinden is over ClimaCount en klimaatneutraal rijden. Hier kunnen bezitters van de ClimaCount Visa Card tevens hun online rekeningoverzicht vinden.

Over Univé
Univé Verzekeringen is een coöperatieve verzekeraar en werkt zonder winstoogmerk. Univé biedt brand-, zorg-, schade- en levensverzekeringen tegen concurrerende premies en bemiddelt in hypotheken. Univé is onderdeel van Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT). Samen behartigen zij de belangen van ruim 4,2 miljoen zorgverzekerden en 800.000 schadeverzekerden. Meer informatie over Univé vindt u op www.unive.nl





http://www.unive.nl/rijgroen

www.unive.nl