Voedsel en Waren Autoriteit

MRSA-bacterie op vlees

04 maart 2008 - nieuwsbericht

Rauw vlees in Nederland kan de MRSA-bacterie bevatten. Op basis van de huidige gegevens is het niet aannemelijk dat vlees een belangrijke bijdrage levert aan de verspreiding van MRSA-bacteriën onder mensen. Dat concludeert het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Het bureau geeft aan dat verder onderzoek naar de verspreiding van MRSA onder mensen nodig is. De kans dat mensen via voedsel niet alleen drager worden van MRSA, maar er ook ziek van worden, is erg gering.

MRSA op vlees
MRSA is de aanduiding voor de meticilline-resistente Staphylococcus aureus. In de periode juni tot december 2007 trof de VWA kleine hoeveelheden MRSA aan op vlees van kalkoen (31% van de monsters), kip (27%), kalf (17 %), varken (10%), rund (10%) en lam (6%). Ook op vlees van wild (4%) en gevogelte (3%) was de bacterie aanwezig. De circa 1300 monsters zijn genomen in schappen van Nederlandse winkels. De MRSA behoorde voor het grootste gedeelte (84%) tot het type dat eerder ook bij dieren en veehouders is aangetroffen (de zogenaamde 'niet typeerbare' NT-MRSA').

Voorlopige risicobeoordeling VWA
Op basis van bestaande gegevens concludeert bureau Risicobeoordeling van de VWA vooralsnog dat levensmiddelen geen of een verwaarloosbare rol spelen bij de verspreiding van MRSA.

De kans dat de MRSA-bacterie via vlees wordt overgebracht op de mens is erg klein omdat de bacteriën alleen in zeer kleine aantallen op het vlees zijn aangetroffen. Overdracht op mensen is tot op heden voornamelijk bekend van situaties waarin sprake is van blootstelling aan grote aantallen bacteriën, zoals bij intensief contact met dieren die veel MRSA bij zich dragen.

Net als in Scandinavische landen wordt MRSA in Nederland weinig aangetroffen (www.rivm.nl EARSS/database/). Bij de laatste representatieve bevindingen (2006) bleek het aandeel NT-MRSA in Nederland klein; van de 1600 keer dat MRSA in ziekenhuizen werd geïsoleerd ging het 60 keer om NT-MRSA. Als MRSA in vlees of andere levensmiddelen van dierlijke oorsprong een belangrijke bijdrage zou leveren aan de verspreiding van MRSA onder mensen, zou, volgens bureau Risicobeoordeling, in Nederlandse gezondheidscentra meer MRSA worden aangetroffen, en vooral meer NT-MRSA. Ook zou de NT-MRSA dan meer buiten de gebieden met veehouderij worden aangetroffen.

Gegevens uit gericht onderzoek naar de aanwezigheid van MRSA onder de Nederlandse bevolking ontbreken op dit moment.

Onderzoeksprogramma naar MRSA uit veehouderij
Het onderzoek van VWA maakt onderdeel uit van het breed onderzoeksprogramma naar de oorzaken en gevolgen van MRSA in de veehouderij. Nederland is daarmee het eerste Europese land dat gericht en structureel zoekt naar de verspreiding van MRSA binnen en vanuit de veehouderij. Het programma wordt onder leiding van het RIVM uitgevoerd door een groot aantal instellingen, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De onderzoeksprojecten lopen nog.

Vleesbereiding: hygiënisch werken, vlees goed verhitten Rauw vlees kan niet alleen de MRSA-bacterie bevatten maar ook bekende ziekteverwekkers als Salmonella, Campylobacter, Escherichia en Listeria. Daarom adviseert het Voedingscentrum om vlees goed te verhitten zodat alle bacteriën worden gedood. Verder is het belangrijk hygiënisch te werken. Rauw vlees moet gescheiden worden verwerkt van ander voedsel. Hiermee wordt kruisbesmetting voorkomen. En na aanraking van rauw vlees moeten de handen goed worden gewassen.

Meer informatie

* Voorlopige risicobeoordeling 'MRSA in levensmiddelen van dierlijke oorsprong'

* Fact-sheet VWA 'Prevalentie MRSA in vlees, jaar 2007'
* VWA-webdossier MRSA

* Website Centrum Infectieziektebestrijding (RIVM)
* Website Voedingscentrum