CDA afdeling Gelderland


TWEEDEKAMERFRACTIE

---

50 Successen CDA Fractie 2007


1. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen van 2007 heeft het CDA extra geld vrijgemaakt voor onder meer het terugdraaien van bezuinigingen op de kinderbijslag, het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland, het terugdraaien van de extra verhoging van de dieselaccijns, de aanpak van winkelcriminaliteit en de aanpak van financiële criminaliteit.


2. Het CDA heeft ambities voor de toekomst. Voorbeelden daarvan zijn de plannen voor de aanpak van files, landwinning in de Noordzee en meer aandacht voor onze nationale identiteit.


3. Er komt een maatschappelijk debat over de rol van opvoeders in de samenleving. Dit opvoeddebat moet bijdragen aan een breder draagvlak voor de belangrijke rol van bijvoorbeeld scholen, sportverenigingen en buurthuizen bij de opvoeding. Al deze opvoedmilieus moeten worden betrokken bij het beleid rondom Jeugd en Gezin. De input hiervan moet bijdragen aan de gezinsnota die in 2008 zal worden opgesteld.


4. Nederland draagt bij aan de stabiliteit in de wereld door onder andere het verlengen van de missie naar Uruzgan. Het CDA neemt zijn internationale verantwoordelijkheid en helpt bij de versterking van de internationale rechtsorde.


5. Dankzij het CDA gaat de Tweede Kamer de relatie tussen de onder- en bovenwereld onderzoeken.


6. Er komt een verbod op growshops en paddoâs. Kinderporno wordt hard aangepakt en er komt een onderzoek naar de strafrechtelijke aanpak van de vereniging Martijn.


7. Het kabinet heeft de hoge ambities voor het klimaat overgenomen uit ons verkiezingsprogramma. Samen met verschillende betrokkenen, waaronder VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO en uiteraard mede-overheden zijn de ambities vastgelegd in het klimaatprogramma âSchoon en zuinigâ.


8. Kleine winkeliers hebben vaak weinig middelen om hun zaak te beveiligen. Zij worden daardoor vaker slachtoffer van criminaliteit en hebben vervolgens nóg minder middelen voor beveiliging. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken krijgen kleine winkeliers dankzij het CDA een financiële bijdrage als ze zich beveiligen tegen criminaliteit.


9. De maatschappelijke stage, een grote wens van het CDA, wordt een verplicht onderdeel van het lespakket op de middelbare school. Tijdens de maatschappelijke stage leren leerlingen hoe ze een steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij.


10. Tijdens het laatste CDA-congres is een resolutie aangenomen over de regionale ambulancezorg. Daarin stond dat zo spoedig mogelijk in alle regioâs ambulances in minimaal 95% van de noodgevallen de normtijd van vijftien minuten moeten halen. Het CDA heeft er daarom voor gezorgd dat er extra geld beschikbaar komt voor (regionale) ambulancezorg, zodat ambulances op tijd ter plaatse kunnen zijn.


11. Meer mensen dan ooit hebben werk, het aantal uitkeringen is historisch laag. Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering is vorig jaar gedaald naar 197 duizend, begin 2006 waren dit er nog 300 duizend. Voor het eest sinds begin jaren tachtig zijn er minder dan 300 duizend mensen met een bijstandsuitkering, eind 2006 waren dat er nog 322 duizend. Ook komen er minder mensen in de WIA dan verwacht, in oktober 2007 waren dat er 40 duizend in plaats van de verwachte 42 duizend.


12. Dankzij het CDA komt er een maximumtarief voor 0900-informatienummers. Klanten moeten vaak lang wachten als zij een 0900-nummer bellen. Bedrijven verdienen daar veel geld mee. Door het maximumtarief kunnen bedrijven geen geld meer verdienen met slechte service.


13. Het CDA wil geen vermogenstoets in de AWBZ. Wij willen mensen niet straffen voor hun spaarzaamheid. Op ons verzoek gaat de staatssecretaris daarom alternatieven voor de vermogenstoets onderzoeken.


14. De schoolboeken in het voortgezet onderwijs worden gratis. Volgend schooljaar krijgen ouders een tegemoetkoming van EUR 308 per kind om de boeken te bekostigen. Vanaf het schooljaar 2009/2010 gaat het budget rechtstreeks naar de scholen en moeten de scholen zelf de boeken aanschaffen.


15. Cultuur moet voor iedereen in Nederland bereikbaar zijn. De nieuwe rijksmiddelen cultuur worden daarom beter verdeeld over de verschillende regioâs, zodat er een volwaardige culturele infrastructuur is dwars door Nederland.


16. Het CDA heeft er voor gezorgd dat de kunstkoopregeling blijft bestaan, zodat ook jongeren en mensen met een middeninkomen kunst kunnen kopen. Kunst hoort voor iedereen toegankelijk te zijn en de kunstkoopregeling helpt daarbij.


17. Er wordt geld vrijgemaakt voor een media-expertisecentrum. Het media-expertisecentrum kan ouders helpen bij de mediaopvoeding en bij de bescherming van jongeren bij tv-programmaâs en films. Er wordt bovendien meer geld vrijgemaakt voor de regionale omroepen. De regionale omroepen zijn een belangrijke nieuwsbron voor de Nederlandse samenleving.


18. Het CDA heeft zich hard gemaakt voor de realisatie van Centra voor Jeugd en Gezin, waar oa. consultatiebureau, jeugdwelzijn en schoolmaatschappelijk werk samenwerken. Inmiddels zijn in veel gemeenten dergelijke Centra geopend. Het Elektronisch kinddossier staat prominent op de agenda. Door het dossier moet er een betere informatieuitwisseling komen tussen Centra voor Jeugd en Gezin, Jeugdzorg en jeugd-GGZ over kinderen die risicoâs lopen in hun ontwikkeling.


19. Het CDA heeft een Initiatiefnota Pleegzorg opgesteld met als doel de belangrijke positie van pleegouders te versterken. Pleegouders moeten worden gezien als medehulpverlener in de Jeugdzorg en daarom ook zo worden behandeld. Hiervoor dient hun (juridische)positie versterkt te worden wat betreft rechten en plichten en moeten verschillen in pleegzorgplaatsingen opgeheven worden. Een initiatiefnota pleegzorg is opgesteld en zal in 2008 worden behandeld waarbij het doel is om de belangrijke positie die pleegouders hebben te versterken.


20. De gesloten jeugdzorg wordt verbeterd, zodat jongeren die zorg nodig hebben in een gesloten setting niet meer tussen criminele jongeren worden geplaatst. Vanaf 2008 kan worden begonnen met de scheiding van jongeren die een straf uitzitten in een justitiële jeugdinrichting (JJI) en jongeren die vanwege
ontwikkelingsproblematiek opgevangen moeten worden in een gesloten setting. Het CDA vindt dat de meest kwetsbare jongeren (vooral licht verstandelijke gehandicapten) hierbij voorrang moeten krijgen.


21. Door aanpassingen in de Buitengewone uitgavenregeling blijven de kosten van de zorg beheersbaar. Kosten voor bijvoorbeeld designbrillen kunnen niet meer worden afgetrokken voor de belasting. Zo kan het beschikbare budget worden besteed aan de eigenlijke doelgroep: chronisch zieken en gehandicapten.


22. Het CDA vraagt aandacht voor de seksualisering van de samenleving, niet vanuit een normerende gedachte maar uit respect voor de vrouw. Uit onderzoek blijkt dat er een directe relatie bestaat tussen de beelden die jongeren zien in de media, het zelfbeeld dat zij ontwikkelen en de manier waarop zij zich gedragen ten opzichte van anderen.


23. Door de verhoging van de aanvullende arbeidskorting voor ouderen wordt de participatie van 57-plussers bevorderd.


24. Op lokaal niveau worden arbeidsmarktbeleid en re-integratie samengebracht in één loket. CWI, UWV en gemeenten worden via prestatieafspraken aangespoord om hun werkzaamheden op elkaar af te stemmen en de kwaliteit van re-integratie te verbeteren.


25. Het speciaal tot stand brengen van embryo's voor wetenschappelijk onderzoek blijft verboden.


26. Er is ⬠1 miljard beschikbaar voor het verbeteren van de positie van de leraar door betere beloning, versterking van het beroep en een professionelere organisatie. Het CDA vindt het belangrijk dat bij de beloning van de leraar niet alleen wordt gekeken naar opleidingsniveau, maar ook naar het functioneren, de werkomgeving, en het pedagogisch-didactisch handelen. Het CDA heeft bovendien weten te voorkomen dat de extra middelen voor leraren ten koste zouden gaan van de basisbeurs voor studenten.


27. Dankzij het CDA komt er ⬠2,7 miljoen beschikbaar om een professionele organisatie op te zetten voor docenten godsdienstige en humanistische vorming in het openbaar onderwijs. Voorheen hadden openbare scholen geen middelen om godsdienstig onderwijs te bekostigen, terwijl ouders wel het recht hebben een openbare school te vragen dit onderwijs te geven. Dit speelt vooral in gebieden waar alleen een openbare school is.


28. Er komt een einde aan de mogelijkheid tot flitsscheiding. Een huwelijk kan dan niet meer zonder tussenkomst van de rechter worden ontbonden. Ook moeten ouders die gaan scheiden een ouderschapsplan opstellen, zodat de positie van de kinderen goed is geregeld.


29. Er komt een betere regeling voor brandweervrijwilligers die door hun werk voor de brandweer in de ziektewet en later in de WIA komen. Het is belangrijk dat werkgevers het hun werknemers mogelijk blijven maken zich voor de brandweer in te zetten. Deze werkgevers moeten dan niet de rekening gepresenteerd krijgen als daarbij iets mis gaat.


30. In âproeftuinenâ met regelvrije buurten kunnen bewonersinitiatieven en andere vormen van maatschappelijke betrokkenheid vorm krijgen zonder gehinderd te worden door een overmaat aan overheidsregels. Het CDA vindt de regelvrije zones een goede methode om het vertrouwen van de burger in het bestuur te vergroten, en kerken, vakbonden, verenigingen en andere maatschappelijke verbanden de kans te geven hun rol te spelen.


31. Het CDA heeft een plan gemaakt voor alternatieve agrarische productie in Uruzgan. Het doel daarvan is de Afghaanse bevolking een duurzaam, concurrerend alternatief te bieden voor de papaverteelt.


32. Op initiatief van het CDA is het Meerpartijen Initiatief HIV/AIDS opgericht met als belangrijkste doel volksvertegenwoordigers in contact te laten komen met deskundigen en NGOâs die veel kennis hebben over de actuele situatie in de strijd tegen HIV/Aids. Het Meerpartijen Initiatief kan de strijd tegen Hiv/Aids hoog op de politieke agenda houden.


33. Het krachtige beleid op het gebied van integratie en immigratie wordt voortgezet en uitgebouwd. Het CDA blijft daarop letten. In het Deltaplan inburgering staat de ambitie om per jaar 60.000 mensen in te burgeren. Bovendien zijn er concrete voorstellen gedaan op het gebied van de wederkerige terugkeerregeling voor Antilliaanse probleemjongeren en het terugdringen van de dubbele nationaliteit en de boerka.


34. Om kleine kernen leefbaar te houden moeten gemeenten voldoende woonruimte kunnen bieden aan de eigen bevolking. De Huisvestingswet zal worden aangepast om dat mogelijk te maken. Gemeenten met weinig uitbreidingsmogelijkheden kunnen dan een deel van de beschikbare woningen met voorrang aan de eigen woningzoekenden toewijzen.


35. Drugsgebruik is van invloed op het rijgedrag. Daarom komt er op verzoek van het CDA een experiment met drugstesten in het verkeer. Het CDA vindt dat voor drugs dezelfde regels moeten gelden als voor alcohol: als je twee keer wordt aangehouden terwijl je onder invloed van drugs achter het stuur zit, ben je je rijbewijs kwijt.


36. Op verzoek van het CDA gaat de Nederlandse regering in Europees verband inburgeringstoetsen bevorderen voor iedere EU-burger die voor langere tijd in een ander EU-land gaat wonen. Vooral gezinnen met schoolgaande kinderen die zich in een andere lidstaat vestigen moeten de taal van dat land kunnen spreken.


37. Het CDA vaart een âeurorealistischeâ koers, waarbij we duidelijk en tijdig afwegen wat wel en wat niet Europees moet worden geregeld (subsidiariteit). Zo kunnen we voorkomen dat in Europees verband zaken worden afgesproken die onwenselijk zijn voor Nederland.


38. Er ligt een nieuw Europees Verdrag: het Verdrag van Lissabon. Het CDA heeft zich constructief opgesteld en de regering gesteund in het onderhandelingsproces. Het nieuwe verdrag komt tegemoet aan de eerdere bezwaren van de Nederlandse bevolking en kan daarom zonder referendum worden geratificeerd.


39. Het CDA heeft zich met succes verzet tegen ontpoldering in Zeeland. Van Europa zouden bepaalde gebieden moeten worden teruggegeven aan de natuur. De plannen zijn uitgesteld tot 2010. Hiermee is tijd gewonnen om te zoeken naar andere mogelijkheden voor natuurherstel.


40. Dankzij het CDA is er zowel in 2008 als in 2009 ⬠2 miljoen beschikbaar voor de aanleg van nieuwe volkstuincomplexen. Deze complexen komen vaak in de verdrukking, maar vertegenwoordigen een grote maatschappelijke waarde


41. Om ervoor te zorgen dat de Randstad een Europese topregio wordt is het Programma Randstad Urgent van start gegaan. In dit programma worden bijvoorbeeld voorstellen gedaan voor het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid. Onder meer het uitbreiden van wegen moet de bereikbaarheid verbeteren. Het CDA heeft daar lang voor gepleit.


42. Het CDA heeft een Initiatiefnota Natuurbeleid ingediend. De aanbevelingen uit deze nota worden in de discussies over de verbetering van natuurregelgeving meegenomen.


43. Er zijn strengere regels gesteld aan leenreclames, deze moeten voortaan transparanter zijn over de bijkomende kosten. Mensen met schulden kunnen nu minder makkelijk nieuwe schulden aangaan. Er is bovendien 60 miljoen euro uitgetrokken voor het wegwerken van de wachtlijsten in de schuldhulpverlening.


44. De visie uit de Nota Ruimte âdecentraal wat kan, centraal wat moetâ is overgenomen in het coalitieakkoord. Dankzij het CDA zijn de beschikbare middelen beter verdeeld, waardoor ook projecten in de regioâs kunnen rekenen op steun vanuit het rijk.


45. Het Huis van de Democratie kan bijdragen aan het dichten van de kloof tussen burger en bestuur. Er is extra budget beschikbaar om bijvoorbeeld meer jongeren in de Kamer te kunnen ontvangen.


46. Op initiatief van het CDA is het defensiebudget voor de komende twee jaar verhoogd met in totaal ⬠100 miljoen, de zogenaamde âVan Geel-geldenâ. Daarmee kunnen de kosten van slijtage en vervanging van materieel door de operatie in Uruzgan worden gefinancierd. Zo wordt voorkomen dat de krijgsmacht zichzelf âopeetâ.


47. Het kabinet voert een solide financieel beleid. Het CDA ziet daarop toe. Bij de verschillende begrotingsbehandelingen zijn gerechtvaardigde wensen gehonoreerd, maar dit is niet ten koste gegaan van de financiële soliditeit.


48. In het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) is onder meer aandacht voor regionale verkeersknelpunten. Mede dankzij het CDA kan snel werk worden gemaakt van verbetering van bijvoorbeeld de N35 en de N69.


49. Het burgemeestersreferendum wordt afgeschaft. Een burgemeestersreferendum geeft mensen onterecht het idee dat ze de machtigste persoon van de gemeente kiezen. Het CDA is daar nooit voorstander van geweest.


50. Mensen die huiselijk geweld dreigen te gaan plegen, kunnen een tijdelijk huisverbod krijgen. De burgemeester kan deze maatregel opleggen bij ernstige dreiging. De âdreigerâ mag tien dagen zijn of haar huis niet in, en mag geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Het huisverbod biedt de betrokkenen de kans aan een oplossing voor hun problemen te werken.

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 4-3-2008