Senternovem


04-03-2008 | Almere zet prijsvraag in als vliegwiel voor `cradle to cradle'

Het Cascadepark in Almere Poort moet een voorbeeldig stadspark worden: aangenaam en duurzaam in aanleg, gebruik en beheer. Maar ook een levendig park waar plek is voor zowel wonen en werken als voor recreatie. De inrichting is deels voor rekening van enkele prijswinnaars.

Van wieg tot wieg in Almere
Almere zal in 2030 uitgroeien tot een stad met 350.000 inwoners. In dit groeiproject, Schaalsprong Almere 2030+ genoemd, gaat duurzaamheid een grote rol spelen. Minister Jacqueline Cramer (VROM) en wethouder Adri Duivesteijn hebben dit zelfs in een contract vastgelegd. Bij het project zet de stad onder meer in op het principe cradle to cradle (C2C). Daarbij staan afvalproducten weer aan de wieg van nieuwe producten zodat alle grondstoffen blijvend gebruikt en gerecycled worden. Bij de inrichting van het Cascadepark wordt zoveel mogelijk volgens deze methode gewerkt. Een manier om de bestaande blauwgroene kwaliteit van de stad, met passende groen- en watervoorziening, verder uit te bouwen.

C2C-prijsvraag
Het project Cascadepark geldt als proeftuin en vliegwiel voor duurzaamheid volgens de C2C-richtlijnen. Het park zal door Almere Poort heen slingeren en op verschillende plekken in het park komen bijzondere gebouwen te staan. Hierbij gaat het om paviljoens met horecagelegenheden, een medische voorziening of bijvoorbeeld een kunstenaarsstudio. Ook is er plaats voor 236 woningen. Om bijzondere C2C-projecten in het park te stimuleren, is een prijsvraag uitgeschreven voor zeven urban villa's en een woontoren. Almere daagt marktpartijen uit om met een duurzaam en passend ontwerp voor deze gebouwen te komen. Een deskundige jury zal de ideeën beoordelen, waarbij uiteraard het toepassen van innovatieve technieken en het C2C-principe belangrijk zijn. Ook houdt de jury rekening met de criteria van het Nieuw Flevolandse Peil, het manifest over goed bouwen en prettig wonen in Flevoland.

Meer informatie
Wilt u een ontwerp indienen voor de C2C-prijsvraag? Kijk op www.almerepoort.nl. U mag maximaal één ontwerp indienen. Begin maart is er een informatiebijeenkomst. De plannen moeten voor de zomer binnen zijn.