Senternovem


04-03-2008 | Op weg naar een CO2-neutrale stad: Den Haag

Het lijkt bijna onmogelijk: een complete stad CO2-neutraal maken. Toch blijkt uit een recent onderzoek van SenterNovem in Tilburg, Apeldoorn en Heerhugowaard dat het kán, binnen dertig tot veertig jaar. Maar dan moet wel alles op het gebied van energiebesparing en duurzame energie uit de kast. Vijf gemeenten verkennen de komende tijd de route naar de CO2-neutrale stad. De drie gemeentes uit het onderzoek, Tilburg, Apeldoorn en Heerhugowaard gaan aan de hand van de uitkomsten hun routekaart detailleren en de eerste onderdelen realiseren. Den Haag en Groningen hebben zich bij de kopgroep aangesloten. Deze vijf gaan er de komende maanden stevig tegenaan. De ervaringen die zij opdoen, worden gedeeld met andere geïnteresseerde gemeenten. In deze nieuwsbrief stellen we de komende tijd de vijf koplopers aan u voor. Als eerste: Den Haag.

Den Haag: 2010 en 2050
Het College van B&W van Den Haag heeft twee ambities: de gemeentelijke organisatie moet CO2-neutraal zijn in 2010, de hele gemeente in 2050. "2010 is behoorlijk dichtbij, we zijn daarvoor dan ook al dik op stoom," vertelt Henry Terlouw, beleidsmedewerker Klimaat van de gemeente Den Haag. "Veel gemeentelijke diensten reageren positief, alleen al omdat ze zien hoeveel geld ze kunnen besparen. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad nog voor het zomerreces het plan van aanpak bekrachtigt." Den Haag kiest er bewust voor de gemeentelijke organisatie eerst aan te pakken. "Wij vervullen een voorbeeldrol, we laten zien dat het kan. `Als wij het kunnen, met onze gebouwen, ons vervoer, onze verlichting, dan moeten jullie in de stad het ook kunnen'. Dat is wat we willen uitstralen."

Klimaatfonds
Een van de speerpunten is het oprichten van een Klimaatfonds. Terlouw: "Om in 2010 als gemeentelijke organisatie CO2-neutraal te kunnen zijn, zullen we compensatie moeten inzetten. We zitten gewoon met zaken als stadsverwarming en mobiliteit waarin je simpelweg nog niet alle fossiele brandstoffen kunt vermijden. Maar we vinden het wel heel belangrijk dat die compensatie in de stad zelf plaatsvindt, en daar is het Klimaatfonds een instrument voor. Met het geld uit het fonds kun je ook investeren in energiesparende initiatieven. Het is overigens wel de bedoeling dat iedereen gaat meedoen aan het Klimaatfonds, ook bedrijven en burgers."

Grote stad
Den Haag is één van de grootste steden van Nederland, en dat levert bijzondere uitdagingen op. "Eigenlijk is Den Haag stampvol gebouwd," zegt Terlouw. "Even een paar bomen planten ter compensatie is dus helemaal niet zo makkelijk. Datzelfde geldt voor het plaatsen van grote windturbines. Dat kost gewoon meer tijd. Daarom zetten we ook in op kleinschalige windenergie in de stad. We hebben al een windmolen op het stadhuis staan, en er komen er nu twaalf bij op de stadsboerderijen, en dertig in de rest van de stad. We proberen zo veel mogelijk opties te benutten."

Elkaar stimuleren
In het samenwerken met de vier andere gemeenten ziet Terlouw grote voordelen. "Je leert van elkaar, je kunt je voordeel doen met andermans ervaringen. Wij denken er bijvoorbeeld over om investeringen in woningen te bekostigen uit het Klimaatfonds. Veel mensen waarschuwen dat dat een enorme administratie oplevert. Apeldoorn heeft al zo'n regeling, ik ben heel benieuwd hoe zij dat doen." Dat anderen over je schouder meekijken, heeft volgens Terlouw nog een voordeel: "Je jut elkaar een beetje op. De samenwerking stimuleert je om verder te gaan en al die stappen die je bedenkt ook écht te zetten."