Provincie Utrecht

Samenvoeging van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen

4-3-2008 -

Definitieve keuze voor één grote gemeente Vecht en Venen

Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht handhaven de keuze voor een gemeentelijke herindeling van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen tot één grote gemeente, met de werktitel Vecht en Venen. GS is ervan overtuigd dat met de samenvoeging het beste de bestuurskracht in het Vecht- en Plassengebied op een duurzame, toekomstbestendige wijze wordt versterkt en dat een krachtige gemeente wordt gevormd met een goede interne samenhang. Maarssen blijft buiten een herindeling omdat deze gemeente voldoende bestuurskrachtig is. Ook voor de toekomst staat de positie van Maarssen niet ter discussie.

Bij herindeling van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen wordt een sterke bestuurskrachtige gemeente in het Vecht- en Plassengebied gevormd tussen de stedelijke regio's van Amsterdam en Utrecht. De nieuwe gemeente vertoont een grote mate van interne samenhang. Landbouw, natuur en water spelen een grote rol in deze gemeenten. Kenmerkend zijn het stroomgebied van de Vecht, met belangrijke cultuur-historische waarden en het veenweidelandschap met de waardevolle cope-ontginningen en de Vinkeveense Plassen. In het gebied wonen circa 66.000 mensen in zestien kernen. In het gebied lopen drie belangrijke infrastructurele assen: de rijksweg A2, het Amsterdam-Rijnkanaal en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht.

Uit oogpunt van zorgvuldigheid hebben GS het voorstel tot herindeling nogmaals voorgelegd aan de gemeentebesturen van Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen, Loenen, Maarssen en Wijdemeren en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Daarbij zijn de standpunten van de betrokken gemeenten niet gewijzigd ten opzichte van de zienswijzen op het oorspronkelijke herindelingontwerp. Dit sterkt GS in haar keuze voor de herindeling, zoals die op 30 oktober 2007 is gemaakt.

Vanuit Kockengen (onderdeel van de gemeente Breukelen) is de wens geuit om de kern aan de gemeente Woerden toe te delen. Woerden is echter niet betrokken in de procedure en daarom is het binnen de huidige procedure niet mogelijk de kern Kockengen aan Woerden toe te voegen. Bovendien heeft de gemeenteraad van Breukelen bij herhaling gepleit voor de herindeling van een ongedeeld Breukelen.

Het besluit van Gedeputeerde Staten wordt 21 april besproken in de commissie BEM en op 19 mei in Provinciale Staten. Voorafgaand daaraan neemt een delegatie van PS ook zelf nog poolshoogte in het Vecht- en Plassengebied.

Meer informatie: Koen van Tankeren, telefoon (030) 258 2153