Rode Kruis Belgie


Rode Kruis-Vlaanderen klaar voor onmiddellijke internationale actie : opleiding van interventiespecialisten in De Panne.

Rode Kruis-Vlaanderen heeft â in Benelux-verband - een team voor snelle, internationale tussenkomsten bij humanitaire rampen opgericht. De vrijwillige interventiespecialisten van dit team worden van 7 tot 9 maart in De Panne extra getraind in specifieke communicatietechnieken.

Snelheid is een cruciaal gegeven bij een humanitaire ramp. Het Rode Kruis treft daarom enerzijds, op een proactieve wijze, de nodige voorbereidingen op rampen en kan anderzijds rekenen op een uitgebreid netwerk van in totaal 98 miljoen(!) vrijwilligers die ook meteen na de ramp hulp bieden.

Daarnaast beschikt het Rode Kruis wereldwijd over 35 zogenaamde âERUâ-teams (ERU = Emergency Response Units) die binnen de 48 uur na een ramp een gespecialiseerd team ter plaatse hebben.

De specifieke taak van het Benelux-team (Benelux Relief ERU) is ervoor te zorgen dat alle essentiële noodhulpgoederen op een snelle, efficiënte en goed georganiseerde wijze bij de hulpbehoevenden komt.

Benelux Relief ERU beschikt over een 50-tal speciaal opgeleide vrijwilligers die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar vertrekkensklaar staan. Het materiaal van de ERU â dat klaar staat aan de internationale luchthaven van Luxemburg - omvat twee terreinwagens in tropenuitvoering, een basiskamp en specifieke communicatiemiddelen wat een initiële investering van 200.000 euro inhoudt.

Opleiding in De Panne

De leden van het ERU-team krijgen na hun basisopleiding op regelmatige tijdstippen een extra opleiding. Van 7 tot 9 maart vindt een praktijkgerichte cursus âtelecommunicatieâ plaats in De Panne. Een ideale gelegenheid om het team aan het werk te zien !

Mechelen, 4 maart 2008