Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 4 maart 2008.

Dit is een gezamenlijk persbericht van NWO en NGI.

Colja Laane nieuwe directeur Netherlands Genomics Initiative

Colja Laane, thans Science Director en Corporate Scientist bij DSM, wordt met ingang van 1 april de nieuwe directeur van het Netherlands Genomics Initiative (NGI), zo maken de Raad van Toezicht van NGI en het Algemeen Bestuur van NWO vandaag bekend. Belangrijkste taak voor de nieuwe directeur is het uitvoeren van het NGI Business Plan 2008-2012, waarvoor de Nederlandse regering een investering van 271 miljoen euro heeft toegezegd. Laane is de opvolger van Diederik Zijderveld, die per 1 april in dienst treedt van TNO als Directeur Kennis van TNO Kwaliteit van Leven.

Dr. Colja Laane (1952) heeft ruime ervaring in de life sciences sector, zowel in het academisch onderzoek als in het bedrijfsleven. Hij is momenteel Science Director bij DSM Food Specialties in Delft en Corporate Scientist Witte Biotechnologie van DSM als geheel.

Laane begint, na zijn promotie biochemie aan Wageningen Universiteit, aan een wetenschappelijke loopbaan met posities aan onder meer de University of Berkeley (VS) en Wageningen Universiteit. In 1986 kiest hij voor het bedrijfsleven: eerst bij Unilever Research in Vlaardingen, gevolgd door een positie als Director Bioscience Research bij Quest International in Naarden in 1990. Na vijf jaar keert hij terug naar de academische wereld. Van 1995 tot 2000 is hij hoogleraar biochemie aan Wageningen Universiteit. Laane combineert deze positie met het ondernemerschap als directeur van T&E Product Development. In 2000 maakt hij de overstap naar DSM.

Over zijn nieuwe uitdaging bij het Netherlands Genomics Initiative zegt Laane: 'Het accent voor de komende periode zal komen te liggen op: van Proefschrift tot Product.'

Sinds de start van zijn loopbaan is Colja Laane actief in uiteenlopende nationale en internationale commissies, (branche)organisaties en (wetenschappelijke) adviesraden. Momenteel is hij onder meer voorzitter van de sectie Industrial Biotechnology van het European Technology Platform Sustainable Chemistry, voorzitter van de Scientific Advisory Board van het Swammerdam Institute of Life Sciences, bestuurslid van biotechnologie brancheorganisatie NIABA, voorzitter van de Executive Board van het ACTS platform, lid van de adviesraad van het Duitse CLIB2021 (Cluster Industrial Biotechnology) en lid van de stuurgroep Bio-based Economy van het Ministerie van LNV. De functies die verenigbaar zijn met en een meerwaarde hebben voor NGI zullen worden voortgezet.


*** Netherlands Genomics Initiative (NGI) | www.genomics.nl *** Het Netherlands Genomics Initiative (NGI) financiert en regisseert het genomics-onderzoek in Nederland. Doelstelling van NGI is om een excellente kennisinfrastructuur te realiseren die op continue basis nieuwe economische activiteiten genereert en waarvan de resultaten ten goede komen aan de samenleving. Het onderzoek is geconcentreerd in grootschalige consortia die zich richten op inhoudelijke thema´s: gezondheid, voeding, duurzaamheid en veiligheid. Binnen de centra werken universiteiten, onderzoeksinstituten, industrie en maatschappelijke organisaties samen aan kennisontwikkeling en valorisatie. NGI, opgericht in 2002, wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid. Voor de periode 2008-2012 is een budget beschikbaar gesteld van 280 miljoen euro. Organisatorisch is NGI ondergebracht bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), waar het een duidelijk herkenbare en autonome positie heeft. Voor zijn administratieve en monitoringstaken wordt NGI ondersteund door NWO en SenterNovem.


*** Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) | www.nwo.nl *** De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft tot taak het bevorderen van de kwaliteit en vernieuwing van wetenschappelijk onderzoek, alsmede het initiëren en stimuleren van nieuwe ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek. NWO wil bewerkstelligen dat de Nederlandse wetenschap tot de wereldtop blijft behoren en dat de huidige sterke positie verder wordt verstevigd. NWO beoogt ook een intensiever maatschappelijk gebruik van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, zodat de bijdrage van wetenschappelijk onderzoek aan welvaart en welzijn verder kan worden vergroot.


---
Noot voor de pers,