Gemeente Ede

nummer 041 / Ede, 4 maart 2008

Voorstel voor uitbreiding onderscheidingen gaat naar de gemeenteraad Kinder- en jongerenlintje in gemeentelijke verordening

Binnenkort kan de gemeenteraad van Ede zich uitspreken over een nieuwe verordening voor gemeentelijke onderscheidingen. Aanleiding is het initiatiefvoorstel van het CDA tot instelling van een kinder- en jongerenlintje. De gemeenteraad heeft dit voorstel in 2007 aangenomen.

De gemeente Ede kent de Verordening gemeentelijke onderscheidingen Ede 2003. Daarin is geregeld onder welke voorwaarden het Ereburgerschap van Ede wordt vergeven en de Gemeentelijke erepenning en de Medaille van Verdienste wordt uitgereikt. Dit zijn meestal blijken van waardering voor volwassenen.
Voor jeugdigen bestaat geen aparte onderscheiding. Deze komt er nu. De gemeente vindt het belangrijk aandacht te geven aan kinderen en jongeren, waarvan velen actief zijn voor de Edese samenleving.

Verordening
In de nieuw vast te stellen verordening wordt de mogelijkheid om een kinder- en/of jongerenlintje toe te kennen geregeld. Na de vaststelling ervan door de gemeenteraad treedt de nieuwe regeling in werking.
Na de zomervakantie wordt informatie over de procedure, de criteria en het moment waarop kinderen en jongeren kunnen worden aangemeld voor een kinder- of jongerenlintje gepubliceerd.

Kinder- en jongerenlintje
Het kinderlintje (6 t/m 12-jarigen) en het jongerenlintje (13 t/m 20-jarigen) is voor hen die zich langdurig en belangeloos inzetten voor een maatschappelijk doel of een bijzondere prestatie hebben verricht.
Daarnaast wordt een mogelijkheid gecreëerd om jeugdigen die op het hoogste sportniveau Nederlands of internationaal kampioen worden een kinder- of jongerenlintje toe te kennen. Volwassen kampioenen (vanaf 21 jaar) komen in aanmerking voor een medaille van verdienste.
---