Politie Twente

Persbericht Politie Twente
4 maart 2008

Groot aantal vernielingen opgelost

Haaksbergen

Door de aanhouding van een groep jongeren in de leeftijd van 17 en 18 jaar, zijn in Haaksbergen een groot aantal vernielingen opgelost. De totale schade die door deze vernielingen is ontstaan, wordt geschat op circa 40.000 euro.

Op eerste kerstdag 2007 werden door surveillerende politiemensen een aantal vernielingen geconstateerd in de omgeving van de rotonde Goorsestraat - Westsingel in Haaksbergen. Naar aanleiding van een oproep daartoe in de media, meldden zich een aantal getuigen zodat een onderzoek door de jeugdagenten van de afdeling Haaksbergen van de politie Twente kon worden gestart.

Dit onderzoek gaf aanleiding tot de aanhouding van in totaal 12 jongens in de leeftijd tussen de 17 en 18 jaar vanaf begin februari. Zij worden ervan verdacht op de een of andere manier betrokken te zijn geweest bij een of meerdere vernielingen die al sinds juli 2006 door hen werden gepleegd in de gemeente Haaksbergen. Vijf van hen, jongens uit Haaksbergen van 17en 18 jaar, worden als hoofdverdachten gezien. Zij hebben het merendeel van de vernielingen toegegeven. De vernielingen werden in wisselende samenstellingen gepleegd. Deze vijf zijn ondertussen bij de rechter commissaris in Almelo voorgeleid. Zij zullen zich tezijnertijd nog bij de rechter voor hun daden moeten verantwoorden. Vooruitlopend op de strafzitting is hen een taakstraf opgelegd. Met de uitvoering daarvan kan in afwachting van de strafzitting alvast worden begonnen.

De overige zeven aangehouden verdachten, ook allemaal afkomstig uit Haaksbergen en ook 17 of 18 jaar oud, konden gedurende het onderzoek na het afleggen van een verklaring weer naar huis. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. Zij hebben maar een gering aandeel gehad in de vernielingen.

Zoals gemeld werden door met name de vijf hoofdverdachten de vernielingen reeds gepleegd vanaf de zomer van 2006. Zij hebben verklaard dat de vernielingen gepleegd werden in de weekenden op de terugweg van het uitgaan. Na bezoeken aan diverse feesten en discobezoek was het volgens hen een soort traditie dan wel gewoonte geworden om op de terugweg naar huis zaken te vernielen. Overmatig alcoholgebruik was ook meestal debet aan het geheel.

Een honderdtal vernielingen zijn door hen toegegeven. De totaal schade hierbij wordt geschat op ongeveer 40.000 euro.

Toegegeven zijn vernielingen aan o.a. het kunstwerk "Het Glazen Bos", informatieborden, bushokjes, lantaarnpalen, straatnaamborden, verkeersborden, verdeelkasten voor elektriciteit, spandoeken etc.



Politie Twente