Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Klimaatverandering grootste milieuprobleem

Gelderse burgers zien anno 2008 klimaatverandering als het grootste milieuprobleem en willen samen met de Gelderse Milieufederatie concrete stappen zetten om het klimaatprobleem in hun buurt aan te pakken. Dit blijkt uit een eerste peiling van De Groene Peiler in Gelderland. De Groene Peiler is het online natuur- en milieupanel van de Gelderse Milieufederatie met de Provinciale Milieufederaties.

Bijna 200 inw oners van Gelderland hebben de afgelopen tw ee maanden meegew erkt aan het onderzoek over klimaat en energie. Landelijk hebben circa 1700 mensen vragen over klimaat en energie beantw oord. Inmiddels zijn meer dan 350 mensen in Gelderland panellid van de Groene Peiler.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlandse Groene Peilers vindt dat overheden onvoldoende doen aan het verminderen van het klimaatprobleem. Het is echter niet zo dat burgers de verantw oordelijkheid van zich af w illen schuiven, w ant de meerderheid geeft aan dat zij samen met de overheid verantw oordelijk zijn om de problemen op te lossen. De helft van de respondenten w il zelfs graag met de milieufederatie aan de slag om concrete stappen te zetten naar een klimaatneutraal Gelderland.

Bewuste maatregelen
Verder blijkt uit de enquête dat de uitgebreide aandacht in de media voor klimaatverandering effect heeft gehad op de Gelderse burger. 40% van de ondervraagden uit Gelderland heeft in de afgelopen tw aalf maanden bew ust maatregelen genomen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door gloeilampen te vervangen door spaarlampen, apparaten minder vaak op stand-by te laten staan en door "Het Nieuw e Rijden" (een zuinige rijstijl voor automobilisten) toe te passen. De oplossingen die de Gelderse panelleden aandragen voor het klimaatprobleem variëren van minder en zuiniger autorijden en vliegen tot het overstappen op groene stroom.

In het beeld dat uit de enquête ontstaat, w ijkt Gelderland niet veel af van het algemene beeld. Wat w el opvalt, is dat de Gelderse panelleden een nóg grotere eigen verantw oordelijkheid ziet voor het oplossen van het klimaatprobleem dan in de rest van Nederland.

De Gelderse Milieufederatie gaat dit jaar samen met haar aangesloten organisaties en de enthousiaste Groene Peilerleden deze aangedragen ideeën nader uitw erken en w aar mogelijk uitvoeren.

Aanmelden voor de Groene Peiler kan op: www.groenepeiler.nl

De opv allendste resultaten op een rij :

. Het klimaatprobleem wordt door burgers op dit moment als het belangrijkste milieuprobleem gezien.
. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat de nationale overheid te weinig maatregelen neemt om het klimaatprobleem te bestrijden.

. Burgers zien zich zelf ook verantwoordelijk om iets aan het klimaatprobleem te doen.
. Burgers zien vooral mogelijkheden voor maatregelen in de bebouwde omgeving. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan energiezuinig bouwen en energiezuinige openbare verlichting.
. In Gelderland wil de helft van de respondenten met de Gelderse Milieufederatie een stap verder zetten, door aangedragen ideeën concreet uit te werken. Gedacht wordt aan 'mijn huis, mijn wijk, mijn werk en mijn vervoer'.



Ingezonden persbericht