Senternovem


04-03-2008 | Energielabel: bron van informatie

Half februari werd het 100.000e energielabel uitgereikt aan makelaar Lamper van Hofstede makelaardij. In de tussentijd zijn er alweer zo'n 35.000 bijgekomen. De database met gegevens raakt dus steeds verder gevuld. Maar wie heeft er wat aan die gegevens? En waarom ziet de argeloze huizenkoper op Funda nog zo weinig energielabels?

"Aan de vermelding van de energielabels op Funda wordt hard gewerkt," vertelt Edwin Marquart, beheerder van de database bij SenterNovem. "Eigenlijk heeft Funda de zaken op IT-gebied heel goed voor elkaar: er is al ruimte in het systeem voor het energielabel, maar onze automatiseerder is nog bezig de database te koppelen aan Funda. Daar wordt ook uitgebreid mee getest. We verwachten dat in april de koppeling gerealiseerd is. Funda wacht met invoering tot alle tests afgerond zijn, aan andere partijen leveren we nu tijdelijk de gegevens op een andere manier. Op de website www.energielabelgebouw.nl kan iedereen zien hoe en wanneer men over de (tijdelijke) koppeling kan beschikken."

Meer geĂŻnteresseerden
De gegevens over het energielabel (adres, labelklasse en geldigheidsdatum) kunnen ook worden opgevraagd bij het Kadaster. "Daarnaast is er nu interesse vanuit andere marktpartijen," zegt Marquart. "Denk bijvoorbeeld aan taxateurs en vastgoedbedrijven. Voor hen kan het heel handig zijn om de gegevens van 100.000 panden tegelijk op te vragen, bijvoorbeeld als je wilt categoriseren wat voor soort woningen een D-label hebben. Bij het Kadaster kun je alleen gegevens per adres opvragen, wij bieden deze partijen dus een uitgebreidere service."

Interessante analyses
De database bevat overigens veel meer gegevens dan bij het Kadaster in te zien zijn. Marquart: "Die extra gegevens zijn niet openbaar, maar we gebruiken ze voor een goede analyse en rapportage aan het Ministerie van WWI en de EU. We publiceren ze dan `geagreggeerd', dus niet meer te herleiden tot individuele adressen. Zo kun je bijvoorbeeld een labelverdeling maken op wijkniveau. Op basis van zo'n analyse kun je het energiebeleid aanpassen. Er zijn al gemeenten die graag via onze database inzicht krijgen in het energetisch karakter van hun plaats. En na een paar jaar zou je dan nog eens kunnen meten wat je met energiebesparingsbeleid bereikt hebt."

Onzuinig?
In de analyse van de eerste 100.000 labels lijken de huizen eigenlijk helemaal niet zo zuinig. Ruim 19.000 E-labels, ruim 20.000 D-labels en 17.500 C-labels. Maar dat is een vertekend beeld, vindt Marquart. "Het is niet eenvoudig om de gegevens goed te interpreteren. Waar je sowieso rekening mee moet houden, is dat woningen die minder dan 10 jaar oud zijn, geen energielabel hoeven aan te vragen. Terwijl dat juist de relatief zuinige woningen zijn. Ook bestaat het bestand voor zeker tweederde uit huurwoningen, en over het algemeen hebben die een net iets lagere energetische kwaliteit dan koopwoningen."

Kijk voor meer informatie over de database
op www.energielabelgebouw.nl.