Vlaamse Overheid


1 jaar operationeel

Kabel- en Leiding Informatie Portaal (KLIP) 1 jaar operationeel

Kris Peeters minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Institutionele Hervormingen, Havens, Landbouw, Zeevisserij en Plattelandsbeleid

dinsdag 4 maart 2008

Op 1 maart is het Kabel- en Leiding Informatie Portaal KLIP één jaar open. Op amper één jaar tijd werden bijna 40.000 planaanvragen uitgevoerd door professionele planaanvragers.

Het KLIP is slechts efficiënt als alle kabel- en leidingbeheerders betrokken zijn. Minister-president Kris PEETERS wil daarom via het decreet houdende de ontsluiting en de uitwisseling van informatie over ondergrondse kabels en leidingen (KLIP-decreet) de nodige garanties bieden voor het KLIP om in een rechtszeker kader te kunnen werken. Dit ontwerpdecreet werd op 13 februari jl. unaniem goedgekeurd door de commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Energie van het Vlaams Parlement en wordt binnenkort verder besproken in de plenaire.

Sinds de lancering van het KLIP werden bijna 40.000 planaanvragen uitgevoerd. Eén elektronische aanvraag via www.klip.be maakt het mogelijk om plannen te bekomen van alle kabel- en leidingbeheerders die op de plaats van de geplande werken ondergrondse kabels en leidingen beheren. Ondertussen zijn bijna 2.000 professionele planaanvragers toegetreden tot het KLIP. Via deze portaal kunnen ze plannen opvragen bij de 300 verschillende kabel- en leidingbeheerders die vrijwillig zijn toegetreden tot het KLIP.

In januari 2008 werden gemiddeld 250 plannen per werkdag aangevraagd. Elke planaanvraag wordt gemiddeld doorgestuurd naar 7 verschillende kabel- en leidingbeheerders.

Het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) ontwikkelde en exploiteert het KLIP waardoor de informatie-uitwisseling tussen planaanvragers en kabel- en leidingbeheerders werd geoptimaliseerd. Dankzij het KLIP kunnen alle betrokkenen correcter, uniformer en efficiënter werken. Het levert tijdswinst op en vermindert de administratieve lasten en kosten aanzienlijk. Dat op zo'n korte tijd zo intensief gebruik wordt gemaakt van het KLIP, kan zonder twijfel een succes worden genoemd.

Het KLIP kan echter zijn doelstelling slechts bereiken indien alle kabel- en leidingbeheerders betrokken zijn. In het ontwerp van decreet houdende de ontsluiting en de uitwisseling van informatie over ondergrondse kabels en leidingen (KLIP-decreet) dat door minister-president Peeters is voorgelegd en op 14/12/07 werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering, worden de nodige garanties geboden voor het KLIP naar volledigheid en correctheid en kunnen alle betrokkenen bij het KLIP werken in een rechtszeker kader. Op 13 februari jl. werd het KLIP-decreet unaniem goedgekeurd door de commissie Openbare werken, Mobiliteit en Energie van het Vlaams Parlement. Binnenkort volgt de plenaire bespreking in het Vlaams Parlement.

Het AGIV zal ook instaan voor de tweede fase van het KLIP: de ontwikkeling van een uitwisselingsformaat, namelijk het Informatie Model Kabels en Leidingen (IMKL). Daardoor wordt naast de planaanvraag ook de planafhandeling op elektronische wijze via het KLIP mogelijk en wordt een "Atlas van de ondergrond" opgebouwd. Deze tweede fase kan pas algemeen ingevoerd worden wanneer het Grootschalig Referentie Bestand (GRB) voor heel Vlaanderen beschikbaar is. Het GRB vormt het topografische referentiekader waarop kabel- en leidinginformatie kan worden ingetekend.

Achtergrondinfo:

In Vlaanderen liggen minstens 500.000 kilometer ondergrondse kabels en leidingen langs de wegen. Per werkdag doen zich meer dan 90 schadegevallen voor door graafwerkzaamheden. Elk schadegeval houdt ernstige risico's in. Eerst en vooral is er de kans op lichamelijke schade bij de betrokken werknemers en omwonenden.

Verder is er de directe materiële schade aan de kabels en leidingen zelf, en aan het materiaal van de aannemer.

Tot slot is er de gevolgschade, die beperkt kan zijn, maar ook een belangrijke economische, veiligheids- en/of milieu-impact kan hebben.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be