Provincie Gelderland

Arnhem, 4 maart 2008

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 3 EN 4 MAART 2008

GELDERLAND ALGEMEEN
Nieuwe grenzen voor Gelderse Ecologische Hoofdstructuur (C3 en C5) Gedeputeerde Staten hebben besloten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) gedeeltelijk opnieuw te begrenzen. Doel van de herbegrenzing is een 'robuuste' EHS te maken, een netwerk van natuurgebieden waar waardevolle en kwetsbare natuur optimaal kan voortbestaan. In de EHS worden ontbrekende verbindingen tussen natuurgebieden gerealiseerd. De herbegrensde EHS is een fractie (1,4%) kleiner, maar wel robuuster dan nu het geval is. In het Gelderse streekplan uit 2005 was het voornemen voor herziening al opgenomen. (zie ook apart persbericht)

Ruim 7 miljoen euro subsidie voor ontwikkeling van platteland (C4) Voor het gebiedsgericht beleid van het platteland geven Gedeputeerde Staten subsidie aan 10 aanvragers. Het totale subsidiebedrag is ¤ 7,2 miljoen, waarvan ¤ 1,3 miljoen uit provinciale middelen komt. De aanvragers hebben subsidie aangevraagd voor projecten in het kader van natuur, landbouw, recreatie, landschap, water en leefbaarheid. Zie ook aparte persberichten:
1. Regio Achterhoek - Subsidie voor zeven projecten in de Achterhoek 2. Regio Stedendriehoek - Hoog Buurlo krijgt nieuwe schaapskooi 3. Regio Stedendriehoek - Manifestatie over natuur, cultuur en landschap in Apeldoorn 4. Regio Eem Vallei - Werken aan bereikbaarheid bedrijventerrein Harselaar

Bezwaren bouwplan op grond van molenverordening DMP Wageningen afgewezen (E5) Gedeputeerde Staten wijzen het bezwaar op grond van de molenverordening van omwonenden en een buurtgroep af. Volgens de bezwaarmakers zou de molen de Vlijt in Wageningen veel minder kunnen draaien door de nieuwbouw in het hestructureringsgebied DMP. Gedeputeerde Staten vinden dat het zeer geringe aantal minder draaiuren niet opwegen tegen de belangen van de gemeente Wageningen, de aanvrager van de vergunning. (zie ook apart persbericht)

REGIO ARNHEM NIJMEGEN
Geen vergunning voor puinbreker bij Puinrecycling in Nijmegen (C1) Gedeputeerde Staten verlenen geen vergunning aan Puinrecycling Nijmegen B.V. voor een puinbreker. De geluidsbelasting van de puinbreker betekent, hoe gering ook, een toename van de geluidsbelasting en een overschrijding van de zonegrens. Dit is in strijd met de Wet Milieubeheer en de Wet Geluidhinder. Hoewel er verschillende belangen in het spel zijn die het verlenen van deze vergunning zouden rechtvaardigen, kunnen deze belangen niet worden meegewogen, omdat de Wet Milieubeheer en de Wet Geluidhinder voorschrijven de vergunning te weigeren. Puinreclycling Nijmegen B.V. is een gezamenlijk initiatief van Nijmeegse afvalverwerkingsbedrijf DAR en het bouwconcern Dura Vermeer.

Overheden gebied Rijn-Oost werken samen aan betere waterkwaliteit (C2) Op 10 maart ondertekenen provincies, waterschappen, Rijkswaterstaat en 54 gemeenten in het stroomgebied Rijn-Oost een overeenkomst met als doel de kwaliteit van het water te verbeteren. In de afgelopen jaren hebben deze overheden intensief samengewerkt om de Europese Kaderrichtlijn Water te vertalen naar de eigen regio met als resultaat een regionale adviesnota. Het Gelderse deel van de samenwerking beslaat de Achterhoek en de Liemers, dat door het Waterschap Rijn & IJssel wordt beheerd. De provincie richt zich op het verbeteren van de grondwaterkwaliteit voor ons drinkwater door bodemverontreinigingen te onderzoeken en te saneren. Met de ondertekening van de overeenkomst, geven de betrokken partijen aan gezamenlijk de verantwoordelijkheid te krijgen voor de kwaliteit van onze leefomgeving. Gedeputeerde Harry Keereweer ondertekent namens de provincie de intentieverklaring. (Ondertekening Intentieverklaring op maandag 10 maart, 17.00 - 18.30 uur in de Statenzaal van de provincie Overijssel)

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de Groep van Bergen zijn vragen gesteld over 'Bebouwing Kerkebos Heilig Landstichting' (D1) Namens de VVD zijn vragen gesteld over 'het beleid van de provincie Gelderland inzake windenergie' (D2) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'