ROAD Group Holding verwerft meerderheidsbelang in Geotate

Spin-off van NXP ontvangt aanzienlijke investering om softwaregebaseerde GPS-activiteiten verder te ontwikkelen en de portfolio van de Road Group te versterken

Zug, Zwitserland, 4 maart 2008 - ROAD Group Holding AG heeft vandaag een controlerend belang verworven in de Location Technologies Unit van NXP en heeft Geotate B.V. opgericht. Deze nieuwe firma wordt toegevoegd aan het groeiende portfolio van zelfstandig opererende bedrijven binnen de ROAD Group. Het hoofdkantoor van Geotate B.V. wordt in Nederland gevestigd, met belangrijke R&D-voorzieningen in Groot-Brittannië. Geotate zal geleid worden door de vroegere NXP-directeur Hans Streng. De voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

Geotate bezit een unieke en gepatenteerde software/webservice technologie die het mogelijk maakt om kortstondig GPS-signalen vast te leggen. Deze opnames kunnen later worden verwerkt om precies het tijdstip en de locatie (de GPS coördinaten) vast te stellen van de opname. Deze GPS-technologie voor opslag en verwerking vergt geen opstarttijd en gebruikt slechts weinig energie. Dit maakt toepassingen mogelijk zoals automatische geocodering van beelden en video's in digitale camera's en het eenvoudig vastleggen van afgelegde routes.. Geotate werd in februari aan de branche voorgesteld op de PMA, de jaarlijkse bijeenkomst van camerafabrikanten in Las Vegas.

"Deze investering door de ROAD Group is een grote sprong voorwaarts voor Geotate. Het biedt de firma de noodzakelijke onafhankelijkheid van de op halfgeleiders gerichte activiteiten. Daardoor kunnen we snel de business voor onze op software-/webservices gebaseerde GPS-technologie uitbouwen", zegt Hans Streng, Chief Executive Officer van Geotate. "We maken graag deel uit van de ROAD Group zodat we kunnen profiteren van de ervaring van de oprichters, de brancheveteranen Ad Bastiaansen en Roel Pieper."

"Geotate is voor de strategie van de ROAD Group een zeer belangrijk stuk van de puzzel, omdat het geotagging toevoegt aan locatiegebaseerde diensten", zegt Ad Bastiaansen, medoprichter en CEO van de ROAD Group. "Dit zal de ROAD Group helpen bij de ontwikkeling van toepassingen die locatiegegevens toevoegen aan een elke denkbare online informatiebron."

Roel Pieper, medeoprichter en voorzitter van de ROAD Group: "De hardware die nodig is voor GPS-oplossingen op het internet kan geproduceerd worden voor fractie van de kosten van traditionele GPS-hardware. Daardoor verschuift de focus van hardware naar connectiviteit. Dit maakt het mogelijk om een online gemeenschappen te koppelen aan locatie gebaseerde diensten. We voegen een nieuwe dimensie toe aan het web. "

Geotate
Geotate is een geo-software firma die oplossingen levert voor het met mobiele apparaten automatisch geocoderen ('geotaggen') van objecten. De technologie van geotate is snel, energiezuinig en gebruiksvriendelijk en kan eenvoudig geintegreerd kan worden andere apparaten zoals camera's. Geotate's gepatenteerde technologie slaat ruwe GPS-satellietensignalen op in het beschikbare geheugen en deze signalen kunnen later via een service op internet ontsloten worden. Deze baanbrekende technologie maakt onmiddellijk, intuïtief geocoderen mogelijk. Geotate wordt geleid door CEO Hans Streng. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland en het bedrijf beschikt over R&D-voorzieningen in Groot-Brittannië.

De ROAD Group
De ROAD Group richt zich op de bijzondere kansen die de markt voor locatiegebaseerde oplossingen momenteel biedt. De groep beschikt over een aanzienlijk investeringsbudget waarmee het zijn ambitieuze plannen kan ondersteunen, met het doel sneller te groeien dan de markt. De ROAD Group heeft zijn hoofdbureau in Zug, Zwitserland, en werd in augustus 2007 opgericht door Roel Pieper en Ad Bastiaansen.

MyGuide is het merk van de groep voor persoonlijke navigatie en is in de afgelopen jaren in Europa uitgegroeid tot de vijfde speler. Na de overname door de ROAD Group vertoonde het bedrijf een sterke groei in nieuwe markten en werd MyGuide een innovatieve koploper. De persoonlijke navigatieproducten van MyGuide hebben talrijke industrieprijzen gekregen en zijn in 22 landen verkrijgbaar.

De ROAD Group heeft een meerderheidsbelang in de Duitse firma OneStepAhead en een belang in de Koreaanse firma Bluebird. OneStepAhead is een in Stuttgart gevestigd softwarebedrijf dat software ontwikkelt om de geodata van verschillende kaartleveranciers naadloos te integreren. Bluebird is actief als softwareontwikkelaar van navigatie- en routingsoftware voor de Aziatische markt.

De ROAD Group streeft ernaar zijn portfolio uit te breiden met bedrijven die allemaal bijdragen aan het concept van de ROAD Group.