Provincie Utrecht

Provincie geeft voor 2 miljoen nieuwe impuls aan cultuurhuizen in kleine kernen

4-3-2008 -

In 2008 en 2009 is opnieuw geld beschikbaar voor gemeenten om een cultuurhuis te realiseren. De provincie mikt op nog 10 cultuurhuizen, nu vooral in de kleinere kernen of wijken, bovenop de 17 waarvoor al eerder een investeringsbijdrage werd geleverd. Juist in de kleine kernen blijkt er veel behoefte aan een cultuurhuis, want zo'n multifunctioneel centrum stimuleert dat mensen elkaar ontmoeten. Zo draagt een cultuurhuis bij aan de leefbaarheid.

Voor deze ronde heeft de provincie de criteria veranderd, om ook aan kleinere initiatieven tegemoet te kunnen komen. Zo is niet meer als voorwaarde gesteld dat er een bibliotheek moet zijn gevestigd, maar wel dat er een bibliotheekvoorziening is. Verder is de hoogte van de investeringssubsidie van de provincie afhankelijk gemaakt van het bedrag dat de gemeente zelf in het cultuurhuis investeert.

De gedeputeerde voor Samenleving, Cultuur en Sport, mw. A.H. (Anneke) Raven BA, zegt het zo: "Ik heb al een paar heel mooie cultuurhuizen mogen openen, samen met de gemeenten, en ik hoop op nog meer van zulke 'pareltjes' voor het samenleven. De cultuur werkt dan een als bindende kracht en daarmee kun je hele mooie dingen doen in een cultuurhuis, zoals informatieve cursussen, sportlessen of je vrijwillig inzetten voor anderen. Zo kan iedereen meedoen."
De provincie wil met deze nieuwe regeling goed aansluiten bij ander beleid, waardoor de effecten elkaar versterken op de gebieden van bibliotheekvernieuwing, leefbaarheid kleine kernen, erfgoed (parelfonds), Wet maatschappelijke ondersteuning, Breedband, Brede School en Vrede van Utrecht. Kijk ook op de pagina www.provincie-utrecht.nl/cultuurhuizen

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 - 258 2015