Stichting Natuur en Milieu

4 maart 2008 - De plannen van de Europese Commissie voor tien procent biobrandstoffen in auto's moet onmiddellijk van tafel. Doorgaan met de plannen is volstrekt onverantwoord. Dit stelt Stichting Natuur en Milieu in reactie op het zojuist door het Milieu- en Natuurplanbureau gepresenteerde rapport Local and global consequences of the EU renewable directive for biofuels: testing the sustainability criteria.

Het Milieu- en Natuurplanbureau concludeert dat de huidige biobrandstoffen niet bijdragen aan een duurzaam transport. Er is volgens de onderzoekers meer klimaatwinst te halen door biomassa in stroom om te zetten dan als vervanging van benzine of diesel. En bovendien gaat grootschalige inzet van biobrandstoffen ten koste van de biodiversiteit en concurreert het met voedsel. Hogere voedselprijzen met grote gevolgen voor juiste de armere landen en het verdwijnen van veel planten- en diersoorten zijn het gevolg.

Algemeen directeur van Natuur en Milieu, Mirjam de Rijk: 'De Europese commissie wil dat we massaal voedsel in de tank gaan stoppen. Maar dit rapport maakt duidelijk dat doorgaan op deze weg onverantwoord is.'

Publicatiedatum: 04-03-2008