Gemeente Rotterdam

4 maart

Het Rotterdamse Groenjaar 2008 is vandaag van start gegaan met het cadeau geven van 100.000 bloeiende hyacinten aan iedereen op verschillende plaatsen in de hele stad. In het Groenjaar 2008 krijgt het Rotterdamse groen extra aandacht. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven voor een mooiere groene stad na 2008. Voor het Groenjaar 2008 is een budget beschikbaar van 8.3 miljoen euro, ruim de helft hiervan is bestemd voor blijvend extra groen of een structurele verbetering van de kwaliteit van het groen in Rotterdam.

Rotterdam is een groenere stad dan over het algemeen wordt gedacht: van de vier grote steden heeft Rotterdam met 75m2 per huishouden het meeste openbaar groen. Bovendien staan er ruim 540.000 bomen, dat zijn bijna net zo veel bomen als inwoners in de stad. Elk jaar komen er per saldo 750 bomen bij. In het Groenjaar worden in totaal 2008 bomen geplant. Daarnaast krijgen bijna alle Rotterdamse deelgemeenten volgende week een monumentale boom cadeau.

Parken, bossen én natuurgebieden.

Groen draagt bij aan een aantrekkelijke stad om te wonen, leven en werken. Bewoners en bezoekers hoeven de stad niet uit om van rustige, groene plekken te genieten. Er zijn genoeg bijzondere openbare parken en bossen in Rotterdam te vinden, bijvoorbeeld het Kralingse Bos, het Zuiderpark, Het Park bij de Euromast en Park Rozenburg. Rotterdam heeft zelfs een aantal natuurgebieden binnen haar grenzen, zoals Polder de Esch, het eiland van Brienenoord, het Ruigeplaatbos en de Kapittelduinen.

Duurzame investeringen.

Het Groenjaar 2008 zorgt voor duurzame investeringen in meer en vooral beter groen. Zo worden dit jaar het wijkpark het Oude Westen, het Serumpark (Delfshaven) en het Semiramispark (Prins Alexander) opgeknapt. In Hoogvliet komt een getijdengeul bij de Oude Maas. De toegangswegen krijgen een groene facelift met onder meer een metershoge groene sculptuur in de vorm van een R gevuld met bloemen. In oktober 2008 presenteert de gemeente tijdens het symposium over aantrekkelijk groen in de stad de Rotterdamse Boomstructuurvisie. Hierin staat de duurzame boombeplanting in Rotterdam centraal.

Genieten in het groen.

Het programma Groenjaar 2008 staat vol van bijzondere activiteiten in het groen. Lucas Bolsius, wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte, licht toe: Met de groene impuls die we aan de stad geven, willen we iedereen stimuleren het Rotterdamse groen in te gaan en ervan te genieten. We organiseren verrassende groene activiteiten zoals muziek in het groen met het Rotterdamse Philharmonisch Orkest, we zijn gaststad voor het spectaculaire NK Boomklimmen in Het Park bij de Euromast en organiseren bijzondere excursies, zoals naar het Eiland van Brienenoord. Ook staan er tochten langs verborgen tuinen op het programma en zijn er fiets- en wandelroutes met onder meer een romantische route, een kinderpuzzeltocht en een bloesemroute die je kunt downloaden via www.groenjaar.nl. Ook komen er in de zomer tijdelijke groene plekken in de stad bij, zoals het Schouwburgplein dat in een groen zonnetje wordt gezet.

Samen met bewoners.

Met de Groene Tornado van Opzoomeren krijgen straten door inzet van bewoners een fikse groenbehandeling. Eind 2008 zijn de tientallen ideeën van Rotterdammers, die beloond zijn met een Groene Duim, gereed. Kinderen worden bewust gemaakt van de groene natuur in hun stad met diverse activiteiten rondom de Nationale Boomfeestdag, groene educatieprogrammas en nieuwe avontuurlijke speeltuinen in Hoogvliet, Pernis en Pendrecht.

Innovatief.

Rotterdam is vernieuwend, ook op het gebied van groen. Zo heeft de Gemeente Rotterdam sinds 2006 een uniek bomendepot: een kuuroord voor bomen waar ze kunnen verblijven tot ze weer worden herplant in de stad. In 2008 is begonnen met een innovatieve methode van waterberging: Groene Daken. Het eerste dak op het Gemeentearchief is begin 2008 opgeleverd, meerdere volgen dit jaar. Mogelijkheden worden onderzocht om gevels permanent of tijdelijk met groen te bekleden. Medio 2008 wordt er gestart met de aanleg van een groot dakpark in Bospolder Tussendijken, bovenop nieuwe bedrijfshuisvesting.

Alle informatie over het Rotterdams Groenjaar 2008 is te vinden op www.groenjaar.nl.

Bron: Gemeentewerken, 04-03-2008