Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (04-03)

TILBURG, 4 maart 2008

Politie rekent gereedstaande overvallers op heterdaad in

TILBURG: Dankzij een oplettende getuige kon de politie maandagmiddag 3 maart twee overvallers inrekenen. Het gaat om twee 17-jarige jongens uit Tilburg, die op het punt stonden om een elektronicazaak aan de Hoefstraat te overvallen.

Rond 15.30 uur sprak een getuige twee bikers van de politie aan over het verdachte en zenuwachtige gedrag van twee jongens bij de bewuste winkel. De agenten spraken de knullen aan en al snel bleek dat zij bezig waren met de voorbereiding van een overval op de winkel. Zo hadden ze bivakmutsen en messen bij zich. Eén van de verdachten gaf bij zijn arrestatie meteen toe dat ze van plan waren om de zaak te overvallen.

De twee verdachten zijn aangehouden en insloten. Gezien de minderjarige leeftijd heeft de politie hun respectievelijke ouders op de hoogte gestelde van de arrestaties. Inmiddels bestaan er aanwijzingen dat zij ook mogelijk ook betrokken zijn bij andere recente overvallen / berovingen in Tilburg. Het tweetal is dan ook voor nader onderzoek in verzekering gesteld en wordt momenteel uitgebreid verhoord.

Vals geld: twee arrestaties

TILBURG: In het postkantoor in de Heuvelpoort werd geprobeerd om vals geld te wisselen. Dat gebeurde maandagmiddag 3 maart rond 13.00 uur. Het ging om vier valse bankbiljetten van 100,-. De politie werd erbij gehaald, waarna een jongen (17 jaar) en een vrouw (20 jaar) gearresteerd werden. Het Tilburgse duo probeerde de biljetten in te leveren ter overboeking naar een bankrekening in het buitenland. Bij de arrestatie bleek de vrouw nog zes andere valse bankbiljetten van 100,- in haar bezit te hebben. Het valse geld is in beslag genomen en de twee verdachten zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld.

Woningovervaller opgepakt

TILBURG: Maandagavond 3 maart arresteerde de politie een 29-jarige inwoner van Tilburg. De man wordt verdacht van een gewapende overval, die kort voor zijn arrestatie gepleegd werd in de Abdij van Bernestraat.

Een 54-jarige man meldde rond 20.30 uur dat hij in zijn woning was overvallen door een vage bekende van hem. Hij kende de dader via-via en wist alleen zijn voornaam. De dader had aangebeld en was daarna de woning binnengedrongen. Het slachtoffer werd daarbij bedreigd met een keukenmes. De dader ging er vervolgens vandoor met de mobiele telefoon en de portemonnee van het slachtoffer. De dader vluchtte op een fiets richting Station-West. Het slachtoffer informeerde meteen de politie, waarbij hij vertelde dat hij een half jaar eerder ook al in zijn woning was beroofd door dezelfde man. Toevalligerwijs waren er vier agenten in de buurt van Station-West aanwezig. Op basis van het opgegeven signalement kon de verdachte snel worden opgepakt. Bij fouillering vonden de agenten de gestolen buit terug. De verdachte is een zogenaamde veelpleger en heeft antecedenten op het gebied diefstal en geweldpleging. Hij is inverzekering gesteld.

Een 'veelpleger' is een persoon van 18 jaar of ouder die over een periode van 5 jaar meer dan 10 processen-verbaal tegen zich op zag maken, waarvan ten minste één proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen. Het Openbaar Ministerie Breda, de politie Midden en West Brabant en de penitentiaire inrichtingen in Breda en Tilburg pakken veelplegers gezamenlijk aan. De aanpak omvat werkafspraken tussen de organisaties en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers.

Twee arrestaties vanwege drugsbezit

TILBURG: Twee verdachten zijn opgepakt op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Dat gebeurde maandagmiddag 3 maart in Groenstraat. De politie was de zaak op het spoor gekomen na klachten over stankoverlast.

Om 12.40 uur arresteerde de politie een 34-jarige man uit Oisterwijk met 35 hennepstekjes in zijn auto. De man kwam vanuit een bedrijfspand in de Groenstraat. In overleg met de Officier van Justitie doorzocht de politie vervolgens het bewuste bedrijfspand. Daarbij werden 1.070 hennepstekken gevonden, alsmede spullen voor de inrichting van hennepkwekerijen (koolstoffilters, transformatoren etc.). De hennepplanten en diverse groeibenodigdheden inmiddels zijn vernietigd.

Tijdens de ruiming van de in beslaggenomen goederen meldde (om 14.40 uur) de huurder van het pand zich bij de agenten. Het ging om een 41-jarige man uit Tilburg. Ook hij werd gearresteerd. Beide verdachten kregen proces-verbaal vanwege overtreding van de Opiumwet. De politie was de zaak op het spoor gekomen na klachten over stankoverlast.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepteelt. Deze wietplantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad.

Inbrekers ontkomen na achtervolging

TILBURG: In de nacht van maandag 3 maart op dinsdag 4 maart werd er ingebroken in een supermarkt aan het Burgemeester v/d Mortelplein. De melding kwam om 02.27 uur binnen en de politie was om 02.33 uur ter plaatse. Op dat moment ging er een Audi personenauto met hoge snelheid vandoor. De agenten zetten de achtervolging waarbij de Audi met hoge snelheid en gedoofde verlichting door Tilburg reed. Op de Ringbaan West reed genoemde auto zelfs de rijbaan op voor tegemoetkomende verkeer. Er ontstonden levensgevaarlijke situaties, waarbij de agenten de vluchtauto uiteindelijk uit het oog verloren.
Uit nader onderzoek bleek dat vermoedelijk vier daders een raam van de supermarkt hadden ingeslagen. Uit de winkel namen ze een hoeveelheid tabaksartikelen mee.

Politie arresteert notoire koperdief

TILBURG: De politie kreeg dinsdagmorgen 4 maart 2008 omstreeks 10.15 uur melding dat er iemand kabels aan het stelen was van een bouwterrein aan de Havendijk te Tilburg. Ter plaatse troffen de agenten een personenauto. In de auto zat een man, een vrouw en twee kinderen. Verder lagen er in de auto twee grote koperen kabels. Beide kabels zijn ongeveer 5 meter lang en hebben een diameter van circa 5 centimeter.
De man, een 35-jarige inwoner van Bergen op Zoom staat de boek als 'veelpleger' voor wat betreft diefstal van koper. Hij is gearresteerd en het aangetroffen koper is in beslag genomen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer