Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 maart 2008

Vragen van de leden Heerts en Van Dam (beiden PvdA) aan de minister van Justitie en de minister van Buitenlandse Zaken

over de zigeunerfamilie Moro.


1. Kent u de berichten over de zigeunerfamilie Moro die door de Nederlandse overheid zou zijn geholpen?{1}


2. Kunt u aangeven of de berichtgeving klopt en zo ja, wat de inzet van de overheid is geweest?


3. Over welke nationaliteit beschikt de familie nu en waarom is besloten tot deze nationaliteit? Is het nieuwe bestemmingsland van de familie Moro op de hoogte van de misdrijven zoals gepleegd in Nederland?


4. Zijn bij de "hulpverlening" aan deze familie afspraken met ze gemaakt? Zo ja, wat waren dit voor afspraken en waar kunnen én de overheid én de familie aan gehouden worden?


5. Hoe beoordeelt u het feit dat de woning van de familie, die door de familie is gekocht en contant betaald, door de gemeente Best voor het dubbele is gekocht van deze familie? Zou deze koop onder de noemer 'witwassen' kunnen vallen? Zo ja waarom, zo nee, waarom niet?


6. Wat is uw mening over de uitspraak van de wethouder dat het niet de plicht van de koper van een pand is om vast te stellen of sprake is van het witwassen van geld? Als u deze mening deelt, zou het, in het geval van een (centrale) overheid als koper, juist wel de taak van de koper moeten zijn om vast te stellen dat sprake is van witwassen van geld? En is het juist aan de overheid om zich verre te houden van welke criminele activiteit, of het vermoeden hiervan?

{1} Eindhovense Dagblad 13 en 27 februari 2008

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Eindhovense Dagblad 13 en 27 februari 2008