VVD


4-3-2008

VVD keert zich tegen verpakkingsbelasting

Vanaf 1 mei aanstaande voert het kabinet, ondanks steekhoudende bezwaren van onder andere consumentenverenigen en Centraal Bureau Levensmiddelen, de Verpakkingsbelasting in.

Deze belasting is in het nadeel van producent, winkelier en consument en het effect ervan wordt sterk in twijfel getrokken. Het boodschappenmandje van hardwerkend Nederland zal in 2008 1% duurder worden. Onnodig vindt de VVD.

De VVD ziet in deze belasting slechts het spekken van de schatkist en roept het kabinet op om te luisteren naar consumentenverenigingen en het Centraal Bureau Lastenverlichting en deze heffing niet door te voeren. "De lastendruk voor producenten en winkeliers loopt hiermee verder op. "Veel ondernemers zijn niet in staat deze nieuwe regels uit te voeren. De consument betaalt uiteindelijk de belasting en alle bijkomende kosten", aldus Aptroot.

Dit jaar zullen de kosten voor levensmiddelen met 1% extra stijgen door de invoering van de verpakkingsbelasting. De verpakkingsbelasting kost de fabrikant ongeveer EUR 240 miljoen. Deze kostenstijging zal in zijn geheel, via de supermarkten, voor rekening komen voor de consument. Het tarief voor de producent zal in 2009 naar alle waarschijnlijkheid verder oplopen met alle financiële gevolgen voor de consument van dien. De effect van de heffing wordt door de VVD sterk in twijfel getrokken en eerder gezien als een belastingmaatregel om de gaten in de begroting te dichten. Aptroot: "Van dit beleid van deze regering wordt hardwerkend Nederland de dupe."

De VVD vindt dat staatssecretaris De Jager er goed aan zou doen om deze grote administratieve rompslomp voor de fabrikant en een extra last voor de belastingdienst niet in te voeren. Remkes:"De Belastingdienst kan het werk nu al niet aan. Deze nieuwe heffing is weer een extra belasting. Ik verwacht dat staatssecretaris De Jager na zijn stoere woorden, `geen nieuwe heffingen', dit weekend, dat nu ook waarmaakt en de verpakkingsbelasting niet invoert".

dinsdag 4 maart 2008