Stadsdeel Zeeburg

Expositie leden Denktank Sociale Cohesie

4 maart 2008

Tot 1 mei 2008 is in het stadsdeelkantoor van Zeeburg een foto-expositie te zien van de Denktank Sociale Cohesie. Calidris Poorter maakte foto's van de leden van deze Denktank in Zeeburg. Eerder was in het stadsdeelkantoor een expositie te zien van portretten van het Dagelijks Bestuur 2002-2006. Het doel is de ruimte permanent te gebruiken voor wisselende exposities.

Sociale denktank

Geschiedenis van de Denktank Sociale Cohesie

In 2007 kwam een aantal bewoners van Zeeburg voor de eerste keer bij elkaar, op initiatief van het stadsdeel. Ze kenden elkaar niet of nauwelijks, maar allemaal hadden ze ideeën om de bewoners van Zeeburg meer met elkaar in contact te brengen en de verbondenheid met Zeeburg te versterken. Hierna zijn de leden nog enkele malen bij elkaar geweest en hebben zij allerlei initiatieven met elkaar besproken. De leden van de denktank zijn stuk voor stuk buurtbewoners die zich in willen zetten voor het samenbrengen van de bewoners van Zeeburg.

Concrete projecten

Half maart vindt de kick-off bijeenkomst plaats van de Timorcommunity, het eerste idee van de denktank dat wordt uitgevoerd. Dit is een netwerk van ondernemers, professionals en maatschappelijk middenveld dat zich inzet voor bewonersinitiatieven. Het idee hierachter is dat er veel bewoners zijn met plannen, maar dat zij soms de middelen of expertise missen om hun plannen ook uit te voeren. Dit kan iets heel simpels zijn, zoals het ontwerpen van een flyer, maar ook het helpen bij fondsenwerving zijn.

Andere projecten die de komende tijd worden uitgevoerd zijn onder meer voor wandelingen door de wijk, een muziekplatform, wijkbuddies en een cadeau voor iedere Zeeburger. Maar ook wordt er gewerkt aan de ondersteuning van slimme kinderen zonder ouders met een academische achtergrond en aan het terugdringen van overgewicht bij kinderen. En zo zijn er nog veel meer ideeën uit de denktank die bij zullen dragen aan de verbondenheid tussen bewoners onderling en met het stadsdeel.

Meer denktanks in Amsterdam

Ook in andere stadsdelen zijn Denktanks actief: Oost-Watergraafsmeer, Slotervaart, de Baarsjes en Osdorp hebben al een actieve denktank. In andere stadsdelen wordt hard gewerkt aan de oprichting ervan. De Denktanks Sociale Cohesie worden vanuit de gemeente gestimuleerd en ondersteund door het Platform Amsterdam Samen (PAS). Het PAS coördineert de activiteiten die vallen onder het programma "Wij Amsterdammers", zoals de StadsSpelen en de Dag van de Dialoog. Wij Amsterdammers is gestart na de moord op Theo van Gogh in 2005 en heeft als doel Amsterdammers bij elkaar te brengen.

Wie zitten er in de Denktank Sociale Cohesie Zeeburg?

Firoez Azarhoosh (voorzitter)Mellouki Cadat (secretaris)

Andries Mulder

Evelien Tonkens

Peter van Lier
Liesbeth van Tongeren
Neske Beks
Emine Igdi
Mari Tugari
Malika Mansouri
Suat Simsek

Organisatieadviseur
Adviseur leefbaarheid en sociale samenhang
Directeur Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK)
Bijzonder Hoogleraar Actief Burgerschap / Columnist Volkskrant Directeur OneWorld
Directeur Greenpeace
Theatermaakster
Organisatieadviseur
Zangeres
Advocaat
Internist VU

Meer informatie

Voor meer informatie over de Denktank Sociale Cohesie kunt u contact opnemen met Mellouki Cadat, e-mail mellouki@cadat.nl.

De foto's zijn gemaakt door Calidris Poorter.