Gemeente Purmerend

Succesvolle controles onrechtmatige bewoning

04 maart 2008

Meer woningen voor eerlijke woonruimteverdeling

Gemeente Purmerend, woningcorporaties en de politie kijken terug op een succesvol eerste jaar in de actie tegen onrechtmatige bewoning. In het voorjaar van 2007 besloten zij gezamenlijk een vuist te maken tegen onrechtmatige bewoning, door extra onderzoek en controle naar overtredingen. En met resultaat! Sinds de start van de extra controles zijn 77 situaties bij het Meldpunt Onrechtmatige Bewoning gemeld.

In 15 van de onderzochte situaties leidde dit tot opzegging van het huurcontract. Negen bewoners konden de onrechtmatige situatie herstellen, door zich alsnog in te schrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie of met toestemming van de corporatie te kiezen voor huisbewaring. In 22 situaties bleken de bewoners niet in overtreding. 31 situaties worden op dit moment nog onderzocht.

Onrechtmatige bewoning is een vorm van fraude die ingrijpende gevolgen heeft voor mensen die wachten op een sociale huurwoning. Door het aanpakken van deze overtredingen komen er meer woningen beschikbaar voor een eerlijke woonruimteverdeling.

De gemeente, woningcorporaties en politie gaan ook in 2008 door met intensief controleren. Onderling wisselen zij informatie uit om fraude sneller aan het licht te brengen. Een speciale Inspecteur achterhaalt via verschillende methodes of er sprake is van onrechtmatige bewoning. Als overtreding wordt geconstateerd, volgt beëindiging van het huurcontract, waarna de woning weer voor normale verhuur beschikbaar komt.

Meldpunt
Er is een speciaal telefoonnummer waar vermoede fraude kan worden gemeld.
Onder het motto 'eerlijk huren duurt het langst' wordt Purmerenders gevraagd hun steentje bij te dragen aan de eerlijke woonruimteverdeling, door gevallen van onderhuur te melden. Alle tips worden zorgvuldig onderzocht. Het Meldpunt Onrechtmatige Bewoning is bereikbaar via 0299-480490.