Socialistische Partij Rotterdam

Succesvolle actie voor Nederlandse popmuziek

04-03-2008 * Afgelopen zaterdag vond de landelijke aktie Steun Nederlandse Popmuziek' plaats in Rotown, georganiseerd door de SP-Rotterdam. Meer dan tweehonderd bezoekers kwamen luisteren naar wat muzikanten, programmeurs en SP-politici te zeggen hadden over de hedendaagse binnenlandse popmuziek.

SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens, schrijfster van de popnota Oorstrelend en Hartveroverend, ging in op de landelijke SP-actie om popmuziek op te nemen in de Kunstnota van minister Plasterk. Op 6 maart wordt daar over gesproken met de minister. Arda Gerkens : 'Muzikanten hoeven niet begeleid te worden door de overheid, ze kunnen het best allemaal zelf'. Maar een steuntje in de rug aan het begin zou veel helpen. Ook werd er door alle deelnemers van het forum een oproep gedaan voor meer airplay, uitzendtijd, voor Nederlandse popmuziek op radio en TV.

Daarna werd gesproken over de Rotterdamse popsector. SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen: 'Er wordt veel gepraat over het roemruchte popverleden van Rotterdam en er staat veel op papier over hoe de Rotterdamse popsector eruit moet zien. Het Jongerenjaar is in 2009, maar tot nu toe is er nog helemaal niets zichtbaar en de tijd dringt! Waar is nu dat grote poppodium en waar is het urbanpodium? En komt er nu ook nog een podium naast het nieuwe oude Nighttown? Wordt dat nog onderzocht door een kwartiermaker zoals beloofd door wethouder Kaya'.

Aan het popforum deden mee: Ted Langenbach (creatief directeur 'Mytown' ), Peter de Koning (voorman van de band Sauna West), Harry Hamelink (programmeur festival Motel Mozaique), David Pino (zanger El Pino & The Volunteers), de internationale reggae-ster Ziggi, Mike van Gaasbeek (zakelijk directeur WORM). De presentatie was in handen van Fer Abrahams (eindredacteur van 3FM programma Bring It On!, docent aan de Rockacademie en mede-oprichter van de Grote Prijs van Nederland). Poppodium Rotown leverde de ruimte, het personeel, geluid en techniek gratis ter ondersteuning van Steun Nederlandse Popmuziek. Elke bezoeker ontving een gratis dubbel-cd met Rotterdamse talent van De Popunie.

De avond werd afgesloten door de band 'El Pino & The Volunteers', ook wel de Rotterdamse hoop in bange dagen genoemd, die een geweldig concert weggaf aan een enthousiast publiek. El Pino dankte de SP ten overstaande van het publiek voor de actie en de gage.