Nieuw-Vlaamse Alliantie


De stille epidemie: 40 miljoen Europeanen met chronische nieraandoening (04/03/08)

Naar schatting 8% van de Europese bevolking (40 miljoen Europeanen) lijdt aan een bepaalde vorm van chronische nieraandoening. Dit cijfer stijgt nog jaarlijks omdat "welvaartsziekten" zoals hoge bloeddruk, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen nierziekten in de hand werken.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, EVP-ED rapporteur voor het rapport over orgaandonatie en -transplantatie, zat vandaag de startvergadering voor van een parlementaire werkgroep in het Europees parlement over chronische nierziekten. Daarnaast was ze ook gastvrouw tijdens een symposium over chronische nieraandoeningen. Samen met de European Kidney Health Alliance (EKHA) en de World Kidney Day, willen de Europarlementsleden zich inzetten om de problematiek van nierziekten op de Europese kaart te zetten.

Frieda Brepoels: "Chronische nierziekten vormen een echte "stille epidemie": de getroffen patiënten zijn zich vaak niet bewust van hun aandoening en beleidsmakers besteden er bijgevolg veel te weinig aandacht aan. Op lange termijn hebben nieraandoeningen echter desastreuze gevolgen voor de gezondheid en een zware impact op de gezondheidszorg. Als de huidige trend zich voortzet, zal het aantal nierpatiënten in de komende tien jaar verdubbelen. Het is dus de hoogste tijd om Europees op te treden, steeds complementair aan Vlaamse preventie-initiatieven op dit vlak. Een Europese bewustmakingscampagne moet bijdragen tot een tijdige diagnose van de ziekte. Hiernaast moeten beleidsmakers beter geïnformeerd worden over de ziekte zodat in de hele EU uniforme zorgstandaarden kunnen aangehouden worden. Tot slot willen we onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe niertherapieën een steuntje in de rug geven."

De werkgroep en het symposium telden een vijftigtal deelnemers uit meer dan 15 lidstaten van de Europese Unie. De hoge opkomst is alvast een stap in de goede richting om het belang van niergezondheid in heel Europa op de politieke agenda te plaatsen.

Lees meer via:
http://www.ekha.eu
http://www.worldkidneyday.org

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be