Amnesty International

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL
29 FEBRUARI 2008

AMNESTY INTERNATIONAL ORGANISEERT VOORVERTONING VAN FILM 'RENDITION'.

Op dinsdag 4 maart 2008 organiseert Amnesty International een voorvertoning van Rendition , de speelfilm van Oscarwinnaar Gavin Hood, die op 6 maart in Nederland in première gaat. De film wordt ingeleid door Lars van Troost, hoofd Externe Betrekkingen van Amnesty International. Na afloop van de film is er een korte discussie. De avond staat onder leiding van Vrij Nederland-journalist Pieter van Os.

De film Rendition van regisseur Gavin Hood, gespeeld door acteurs als Reese Witherspoon en Meryl Streep, handelt over de controversiële gevolgen van de Waron Terror. De film vertelt het persoonlijke verhaal van Anwar El-Ibrahimi, een Egyptisch-Amerikaanse scheikundig ingenieur die spoorloos verdwijnt tijdens een vlucht van Zuid-Afrika naar Washington. Later blijkt dat hij wordt verdacht van terroristische activiteiten en op onwettige wijze is overgebracht naar een gevangenis op een geheime locatie ergens in Noord-Afrika. Hier wordt hij zwaar gemarteld.

Het gruwelijke verhaal van Anwar staat dicht bij de dagelijkse werkelijkheid van geheime CIA-vluchten en illegale detentiecentra. Tijdens de War on Terrordelven mensenrechten regelmatig het onderspit, ook in Europa. Vorige week gaf de Britse regering toe dat Brits grondgebied in 2002 gebruikt is voor het buitenwettelijk overbrengen van gevangenen. Ondanks rapporten van de Raad van Europa en het Europees Parlement weigeren Europese regeringen onderzoek te doen naar het buitenwettelijk overbrengen van gevangenen en naar geheime detentie; de slachtoffers te compenseren en maatregelen te nemen om in de toekomst dit soort schendingen te voorkomen.

Het programma van de avond ziet er als volgt uit:

18:30: ontvangst in balzaal Pathé Buitenhof (adres: Buitenhof 20, Den Haag)

19:00: welkomstwoord, korte inleiding door Lars van Troost(Amnesty International) en vertoning van de film.

21:20: start korte discussie onder leiding van Pieter van Os(Vrij Nederland)

21:50: borrel balzaal

23:00: einde

Noot voor de reactie-