DSM


Published: 11:15 04.03.2008 GMT+1 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM en NOC*NSF presenteren nieuwe Olympische boot

DSM, innovatieve partner in sport van NOC*NSF, presenteert een aantal belangrijke innovaties voor de zeilsport. De Olympische 470-zeilsters Marcelien de Koning en Lobke Berkhout gaan deze zomer in Qingdao met een nieuwe boot voor goud. NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra en DSM bestuursvoorzitter Feike Sijbesma dopen de nieuwe boot vandaag op de HISWA. De boot is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen DSM, NOC*NSF en de Olympische zeilers.

Volgens Feike Sijbesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, is er veel tijd en aandacht besteed aan de innovaties voor de zeilkernploeg:
'Specialisten van verschillende divisies van DSM hebben intensief samengewerkt met de zeilers, NOC*NSF en het Watersportverbond om de nieuwe Olympische boot te realiseren. De romp en het tuigage bleken de meest cruciale aspecten waar nieuwe materialen en verbeteringen door DSM de snelheid ten goed komen en daarmee het verschil kunnen maken.
Wij zijn trots op het resultaat en wensen de zeilers veel succes in China.'

De zeilinnovaties vormen een nieuwe mijlpaal in een reeks van innovaties die DSM in nauwe samenwerking met de Nederlandse sporters en NOC*NSF ontwikkelt voor de Olympische Spelen, die in augustus plaats zullen vinden. Eerder presenteerde DSM innovaties op het gebied van sportvoeding en materialen, waaronder koelsystemen die de sporters helpen hun lichaamstemperatuur te reguleren in de warme weeromstandigheden in China.

High-performance romp
De nieuwe Olympische boot is gebouwd met behulp van een gecertificeerde mal voor de 470-klasse waarbij speciaal ontwikkelde composiet laminaten van DSM zijn toegepast die zorgen voor een uiterst stijve constructie bij een minimaal gewicht. Het DSM materiaal komt voort uit de kennis die is opgedaan bij de ontwikkeling van langere en sterkere bladen van grote windmolens. Het materiaal zorgt ervoor dat de boot zo goed mogelijk in het water ligt bij de typische korte golfslag in China. Hierdoor is het energieverlies minimaal en kan de snelheid van de boot zo goed mogelijk worden gehandhaafd. De Koning en Berkhout hebben het afgelopen jaar intensief getraind met een prototype van de nieuwe boot. 'De nieuwe Olympische boot bevat het beste van twee werelden: een perfect gegoten vorm met precies de juiste stijfheid wat de snelheid ten goede kan komen. Die combinatie was niet eerder beschikbaar. We zijn blij dat we hiermee mogen zeilen', aldus Marcelien de Koning.

Tuigage met Dyneema®
Het tuigage van de Olympische boten is een andere belangrijk aandachtsgebied in het innovatieprogramma van DSM en NOC*NSF. Onder het motto 'alleen het beste is goed genoeg' zullen alle Nederlandse boten die in augustus voor de kust van Qingdao meedingen naar Olympisch eremetaal worden voorzien van speciale lijnen met Dyneema® in de kleuren rood-wit-blauw en oranje. Deze lijnen geven de zeilers optimale controle en zijn de beste lijnen die op dit moment voor de zeilsport beschikbaar zijn. DSM overhandigt vandaag symbolisch een stukje van de in totaal drie kilometer custom-made lijnen met Dyneema® aan de voorzitter van het Watersportverbond.

DSM en sport
In de sport gaat het om het leveren van topprestaties, dag in, dag uit, om passie, ambitie, de wil om de beste te zijn, jezelf continue te verbeteren en teamwork. Voor DSM vertegenwoordigt sport daarmee een aantal van de kernwaarden van het bedrijf. Net zoals sporters is DSM voortdurend zijn grenzen aan het verleggen, kortom: Unlimited.DSM. Innovatie is een van de belangrijkste speerpunten van de strategische koers van DSM met de focus op Life Sciences en Materials Sciences. Hetzelfde geldt voor de sport: innovaties op het gebied van voeding en materialen kunnen net dat verschil maken tussen winst en verlies. Innovation is our SportTM is dan ook een logische titel voor het programma van DSM op het gebied van sport.
DSM en NOC*NSF zijn sinds 2001 'Partners in Sport'. In de aanloop naar Beijing 2008 zijn de inspanningen op het gebied van sport en innovatie verder geïntensiveerd waarmee DSM een belangrijke bijdrage hoopt te kunnen leveren aan het succes van de Olympische equipe tijdens de Zomerspelen in 2008.

DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
DSM creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.

Dyneema® is een geregistreerd handelsmerk van Koninklijke DSM N.V.