International Film Festival Rotterdam


PERSBERICHT 4 maart 2008

Rutger Wolfson benoemd tot algemeen directeur IFFR

Het bestuur van het International Film Festival Rotterdam heeft Rutger Wolfson voor een periode van vier jaar benoemd tot algemeen directeur van het Festival. Wolfson is in deze functie eindverantwoordelijk voor de artistieke en zakelijke aangelegenheden van het festival, CineMart en het Hubert Bals Fonds. Wolfson legt zijn directeursschap van De Vleeshal in Middelburg neer.

Rutger Wolfson was vanaf september 2007 al aangesteld als directeur van de 37e festivaleditie, die plaatshad van 23 januari tot en met 3 februari dit jaar. Hij combineerde deze functie met het directeursschap van De Vleeshal in Middelburg. De afspraak tussen het bestuur en Wolfson was dat na het Festival van beide zijden een beslissing genomen zou worden over het directeursschap in de toekomst.

Na gesprekken met Wolfson, andere kandidaten voor het directeursschap en met een vertegenwoordiging van de festivalmedewerkers, is het bestuur tot de beslissing gekomen om Wolfson voor de komende vier jaar te benoemen tot algemeen festivaldirecteur met vervolgens een optie voor verlenging.

Bestuursvoorzitter Melle Daamen over de benoeming: Wij beschouwen Rutger Wolfson als voortreffelijk directeur die de organisatie van het festival voortvarend ter hand zal nemen. Hij heeft zich snel en charmant ingewerkt in de grootse wereld van het Rotterdamse Festival. Ik denk dat hij het festival op internationaal gebied verder ontwikkelt en dat van hem een innovatief programma verwacht mag worden. Hij is nog redelijk jong en past in de vernieuwende traditie van Rotterdam.

Rutger Wolfson is verheugd met zijn nieuwe functie: Ik heb met veel plezier ruim acht jaar voor De Vleeshal gewerkt en kijk er nu naar uit om bij het IFFR aan de slag te gaan. Het IFFR is vernieuwend en grensverleggend en het is voor mij heel interessant om de toekomst van het festival te helpen vormgeven.

Rutger Wolfson gaat per direct aan de slag bij het IFFR en zal tot begin juli 2008 zijn taken als directeur in Middelburg afronden.

Rutger Wolfson (38) studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Van 1996 tot en met 1999 stelde hij als curator van Witte de With, centrum voor hedendaagse kunst in Rotterdam, tentoonstellingen samen en (co-)produceerde hij muziek-, theater en dansprojecten. Wolfson is sinds 2000 directeur van de Stichting Beeldende Kunst Middelburg (De Vleeshal). Hij maakte spraakmakende tentoonstellingen, onder meer over de grensgebieden van beeldende kunsten en andere disciplines. Daarnaast was hij lid van adviescommissies van ondermeer de Mondriaan Stichting, het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en het Film Fonds. Wolfson was samensteller en inleider van de bundels Kunst in crisis (2003) en Nieuwe symbolen voor Nederland (2005). In augustus vorig jaar publiceerde Wolfson het essay Het museum als plek voor ideeën . Hij was vanaf 2004 tot en met 2007, bij zijn aanstelling als directeur van de 37e editie, bestuurslid van het International Film Festival Rotterdam.

(einde persbericht)

Noot aan de redactie,