Partij van de Arbeid

Den Haag, 3 maart 2008

Vragen van de leden Gill'ard (PvdA), Ferrier (CDA), Irrgang (SP), Voordewind (CU), Koser-Kaya (D66) en Van der Staaij (SGP) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking

over moedersterfte


1. Heeft u kennis genomen van het artikel "Obstetrische Ectoscopie "? 1)


2. Zijn er programma's van de Nederlandse overheid en een aantal niet-gouvernementele organisaties, betreffende het uitzenden van tropenartsen naar districtziekenhuizen op het platteland van landen in sub-Sahara Afrika, stopgezet? Zo ja, om welke programma's gaat dit, wanneer is dit gebeurd en om welke reden? Waren er op dat moment voldoende lokale alternatieven beschikbaar voor het verlenen van obstetrische zorg?


3. Deelt u de opvatting dat medici zelf onderschatten welke belangrijke rol zij kunnen spelen bij het uit de wereld helpen van de flagrante schendingen van mensenrechten die zich dagelijks op het gebied van reproductieve gezondheidszorg afspelen? Bent u bereid om het begrip 'obstetrische ectoscopie', dat staat voor het optimaliseren van basale verloskundige zorg in plaats van een te grote focus op high tech geneeskunde (endoscopie), in te passen in uw beleid?


4. Onderschrijft u de constatering in dit artikel een gebrek aan politieke wil een belangrijke oorzaak van moedersterfte is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is daaraan te doen? Op welke manier geeft u invulling aan uw toezegging tijdens de Moedernacht 2007 om regeringen aan te spreken op hun politieke wil te investeren in de gezondheid van vrouwen? Ziet u het instrument van Moedernacht als een bruikbare manier om te werken aan bewustwording en het creëren van politieke wil in landen met hoge moedersterftecijfers. Bent u bereid om in het licht van uw toezeggingen het organiseren van een internationale Moedernacht in de landen zelf te faciliteren?


5. Op welke wijze de ministeries van BZ en VWS het Schokland-akkoord waar het artikel naar verwijst met de deelnemende private partners uitgewerkt? Hoeveel dragen zowel de publieke als private partijen financieel en in natura bij aan de uitwerking van het akkoord?


6. Op welke wijze geeft u uitvoering aan de motie Gill'ard/Voordewind (31200 V nr 41) om het voortouw te nemen bij de afstemming en coördinatie van alle Nederlandse initiatieven inzake MDG5? Welke initiatieven zijn er op dit moment bij u bekend?


7. Welke concrete stappen heeft u ondernomen om gehoor te geven aan de motie Gill'ard/Voordewind (31200 V nr 40) om een summit over Moedersterfte in VN verband te organiseren?


8. Wat is de stand van zaken betreffende de uitwerking van de motie Gill'ard cs ( 31200 V nr 39) om het programma Safe Motherhood van de Wereldgezondheidsorganisatie te financieren?


1) Medisch Contact 63 nr. 8, 22 februari 2008

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018

2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl