Persbericht

IND vernieuwt bedrijfsvoering met Consultancy en ICT dienstverleners Ordina en Accenture

Quint Wellington Redwood begeleidt concurrentiegerichte dialoog en totstandkoming contract

Rijswijk, 4 maart 2008 De Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND), de toelatingsorganisatie van Nederland, gaat haar bedrijfsprocessen en ondersteunende informatievoorziening ingrijpend vernieuwen. Consultancy en ICT dienstverleners Ordina en Accenture gaan de IND ondersteunen bij het herinrichten van de bedrijfsprocessen, de nieuwbouw van systemen en het bijbehorende verandermanagement. De concurrentiegerichte dialoog en de uiteindelijke overeenkomst zijn tot stand gekomen onder begeleiding van adviesbureau Quint Wellington Redwood.

Hans Blokpoel, CIO en lid van de hoofddirectie van de IND, legt uit: De IND staat aan de vooravond van een grote vernieuwing. Klantgericht, efficiënt, effectief en flexibel zijn daarbij de kernwoorden van het programma IND bij de Tijd. Deze aanbesteding betreft de herinrichting van de bedrijfsprocessen en de vernieuwing van de informatievoorziening. Vreemdelingenbeleid is een dynamisch beleidsterrein waardoor wijzigingen in wet- en regelgeving snel verwerkt moeten kunnen worden. Flexibiliteit en beheersing in de oplossing en de implementatie is daarom heel belangrijk. Met deze aanbesteding hebben we partijen gezocht die ons helpen deze visie te verwezenlijken. Onderdeel van de aanbesteding was een zogenaamde Proof of Technology waarin partijen hebben laten zien dat hun oplossing ook echt werkt. Uiteindelijk heeft de IND de oplossing geselecteerd die het beste bij de opgave van de IND past. Quint heeft ons ondersteund bij de aanbesteding en zal ons ook ondersteunen bij het inrichten van de regiefunctie voor de informatievoorziening.

Ronald Kasteel (Voorzitter van de Raad van Bestuur van Ordina) en Anja Groenewoud (Country Managing Director Accenture Nederland) zeggen: Wij zijn erg verheugd dat de IND de combinatie Ordina / Accenture heeft gekozen, een combinatie die op complementaire wijze de krachten van beide organisaties bundelt . Kasteel voegt toe: Deze opdracht past uitstekend binnen onze focus op klantbedieningsconcepten, besturingsvraagstukken en outsourcing. Het bevestigt tevens onze strategie waarin we de transformatiepartner van de Nederlandse overheid willen worden en een groter deel van onze omzet willen realiseren uit lange termijn contracten en het uitbouwen van onze relaties met bestaande klanten. Groenewoud zegt: Deze opdracht past binnen de strategie van Accenture om een nadrukkelijkere rol in de Nederlandse publieke sector te spelen. Bij de uitvoering zullen we naast de Nederlandse ervaringen ook nadrukkelijk gebruik maken van onze internationale ervaringen bij Immigratiediensten.

Het ontbreken van lef en leiderschap is iets wat de overheid vaak verweten wordt. Bij de IND is dat niet het geval en hier zien we bij uitstek een mooi voorbeeld van de innoverende overheid , zegt Roel de Graaf, Managing Partner bij Quint Wellington Redwood. Wij zijn blij dat we een belangrijke bijdrage vanuit onze ervaring mochten leveren aan het tot stand komen van deze relatie en vinden dat het mooi past bij onze Dare to Challenge mentaliteit.

Over IND
De IND is verantwoordelijk voor de uitvoering van het vreemdelingenbeleid in Nederland. Dat houdt in dat de IND alle aanvragen beoordeelt van vreemdelingen die in Nederland willen verblijven of Nederlander willen worden. Het kan gaan om vluchtelingen die niet veilig zijn in eigen land. Maar bijvoorbeeld ook om mensen, die in Nederland willen werken en wonen. Of om mensen die al zo lang in Nederland wonen dat zij zich Nederlander voelen en daarom willen naturaliseren.

Over Ordina
Ordina werkt met circa 5.700 mensen binnen de Nederlandse en Belgische markt aan de verbetering van bedrijfsprocessen. Wij doen dit door te adviseren, ondersteunende applicaties te ontwikkelen of door complete processen, inclusief ICT, over te nemen. Ordina N.V. is opgericht in 1973 en het aandeel is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

Over Accenture
Accenture is een wereldwijd bedrijf voor management consulting, technology services en outsourcing. Wij werken met onze klanten samen om hen te helpen hun ambities te realiseren en tastbaar resultaat te leveren. Dankzij diepgaande kennis van de markt, een wereldwijd netwerk én bewezen ervaring in consulting, technology en outsourcing, kan Accenture de juiste mensen, vaardigheden, allianties en technologieën inzetten. In 49 landen, verdeeld over 110 kantoren, werken ca. 175.000 medewerkers. Daarvan werken er 2500 in Nederland. De wereldwijde omzet bedraagt 19.7 miljard dollar over het fiscale jaar dat eindigde op 31 augustus 2007.

Over Quint Wellington Redwood
Quint Wellington Redwood - kortweg 'Quint' - is een onafhankelijk managementadviesbureau dat zich volledig toelegt op het oplossen van IT-gerelateerde organisatievraagstukken. Wij leveren onze diensten over de gehele wereld vanuit twintig vestigingen die verspreid zijn over vier continenten. Quint concentreert zich op strategie, sourcing en de implementatie van processen. Binnen dit werkveld ondersteunt Quint haar relaties met behulp van consultancy, measurement en education. De klanten van Quint zijn vooraanstaande profit- en non-profitorganisaties die sterk afhankelijk zijn van IT. Wij helpen onze relaties om geïntegreerd management over het business- en IT-domein tot stand te brengen en op die manier strategisch voordeel ten opzichte van hun concurrenten te behalen. Hierbij committeren wij ons aan een resultaatgerichte uitvoering van het advies. Ons motto hierbij is Dare to challenge.