DSM


Published: 07:15 04.03.2008 GMT+1 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM is voornemens Agro fabriek in IJmuiden te sluiten

Principeakkoord over beëindiging ammoniaktransport per spoor tussen Geleen en IJmuiden

Minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) en minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat (VenW) en DSM maken vandaag bekend dat zij een principeakkoord hebben bereikt over de beëindiging van het ammoniaktransport per spoor tussen Geleen en IJmuiden. De ministeries geven hiermee invulling aan het kabinetsbesluit ketenstudies. De ministeries van VROM en VenW willen komen tot de stopzetting van deze ammoniakstroom over het spoor om de risico's van het transport van gevaarlijke stoffen nog verder te reduceren. Met de beëindiging van het ammoniaktransport verliest de vestiging van DSM Agro in IJmuiden zijn bestaansrecht. DSM heeft daarom besloten deze vestiging met ingang van 1 januari 2010 te sluiten en ontvangt daarvoor schadevergoeding van de ministeries.

De sluiting van DSM Agro in IJmuiden leidt tot een verlies van ca. 120 arbeidsplaatsen. Op basis van het bestaande werkgelegenheidspact en afspraken over inspanningen voor herplaatsing binnen Corus en DSM verwacht DSM dat gedwongen ontslagen voorkomen kunnen worden. Eén van de salpeterzuurfabrieken, die nu in IJmuiden staat, wordt verplaatst naar Geleen. DSM onderzoekt de mogelijkheden om de kunstmestproductie in Geleen uit te bouwen en daarmee het capaciteitsverlies van IJmuiden grotendeels te compenseren.

De ministeries van VROM en VenW hebben in de ketenstudies de knelpunten bij het transport en opslag van gevaarlijke stoffen in kaart gebracht om ze waar mogelijk te reduceren. Deze ketenstudies concentreren zich op de stoffen ammoniak, chloor en LPG en vormen het uitgangspunt voor de maatregelen om het ammoniaktransport tussen Geleen en IJmuiden te beëindigen. Het principeakkoord is een voorbeeld van de manier waarop het Rijk samen met het bedrijfsleven wil zoeken naar manieren om Nederland nog veiliger te maken op het gebied van transport van gevaarlijke stoffen.

De sluiting van DSM Agro in IJmuiden heeft geen gevolgen voor de voorgenomen verkoop van Agro, zoals in september 2007 bevestigd bij de versnelling van de bedrijfsstrategie van DSM, Vision 2010 - Building on Strengths. Het nu bereikte principeakkoord is de afronding van een langlopend dossier en biedt daarmee helderheid voor een toekomstige eigenaar.

Het principeakkoord is nog onderworpen aan de daarvoor geldende goedkeurings- en adviesprocedures.


DSM - de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming
DSM creëert innovatieve producten en diensten op het gebied van Life Sciences en Materials Sciences die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM's producten en diensten worden wereldwijd gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen die het leven gezonder, duurzamer en aangenamer maken. Voorbeelden van eindmarkten zijn voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, producten voor persoonlijke verzorging, geneesmiddelen, auto's, coatings en verf, elektrotechnische en elektronica-producten, producten voor persoonlijke bescherming en producten voor de bouw. DSM heeft een jaaromzet van bijna EUR 8,8 miljard en biedt werk aan zo'n 23.000 mensen wereldwijd. Het hoofdkantoor van DSM is gevestigd in Nederland en de onderneming heeft vestigingen op vijf continenten. DSM is genoteerd aan Euronext Amsterdam. Meer informatie is te vinden op: www.dsm.com.