Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Gemeente HS geeft minima tegemoetkoming medische kosten

persbericht 014, 2008

De gemeente Hoogezand-Sappemeer geeft mensen die geen vergoeding krijgen voor de medische kosten van het Centraal Administratie Kantoor (CAK) een tegemoetkoming. Het college van de gemeente Hoogezand-Sappemeer wil de medische voorzieningen toegankelijk houden voor mensen met een lager inkomen.

Niet-chronisch zieken krijgen niets

Sinds 1 januari 2008 geldt er een wettelijke bijdrage voor de zorgverzekering. Dit komt er op neer dat de eerste

150,- aan medische kosten door de verzekerde zelf opgehoest moeten worden. Dit geldt voor iedere volwassen verzekerde. Hier staat tegenover dat de zorgtoeslag is verhoogd met 103,-. Voor de verzekerde resteren dan nog maximaal 47,- aan extra kosten. Als de verzekerde volgens het CAK chronisch ziek is, betaalt het CAK in het vierde kwartaal een bedrag van 47,- aan de verzekerden terug. Mensen die volgens het CAK niet chronisch ziek zijn krijgen niets. Terwijl deze mensen dezelfde kosten kunnen hebben.

Medische voorzieningen toegankelijk houden

De gemeente Hoogezand-Sappemeer wil de medische voorzieningen ook toegankelijk houden voor mensen met een lager inkomen. In een lager inkomen zit vaak niet veel rek meer. De kosten van medische zorg is vaak een forse hap uit het minimale inkomen. Daarom besloot het college om de mensen die geen vergoeding krijgen van het CAK een tegemoetkoming te verstrekken. Deze mensen kunnen het vierde kwartaal bij de gemeente aankloppen als ze geen vergoeding van het CAK krijgen. Dit geldt alleen voor mensen met een inkomen tot 115% van de bijstandsnorm en mensen mogen niet meer vermogen hebben dan maximaal 5.325,- voor alleenstaanden en 10.650,- voor anderen.

Kosten basispakket collectieve aanvullende zorgverzekering verlaagd

Verder heeft de gemeente de kosten verlaagd voor het basispakket van de mensen die in de collectieve aanvullende zorgverzekering van de gemeente zitten. Vòòr 1 januari 2008 stelden we als voorwaarde dat de verzekerde minimaal Extra Verzorgd 1 en Tandverzorgd 3 verzekerd moest zijn. Omdat deze laatste verzekering behoorlijk duur is, heeft de gemeente vanaf 1 januari 2008 als voorwaarde een Tandverzorgd 1 verzekering in plaats van Tandverzorgd 3. Dit scheelt voor gezinnen snel zon 360,- op jaarbasis. Voor mensen met een volledige prothese is geen Tandverzorgd-verzekering vereist, dan is Extra verzorgd 1 voldoende.

De collectieve aanvullende zorgverzekering bovenop de basisverzekering is gratis en geeft bovendien nog een korting van 5,1% op de basispremie en 9% op de aanvullende premies. Bovendien geeft de collectieve verzekering (gratis) een uitgebreide dekking.

Ook als de zorgverzekeraar niet alles vergoedt, kunnen mensen met een lager inkomen vaak aanspraak maken op bijzondere bijstand voor de kosten die zij zelf nog moeten betalen.