Gemeente Winterswijk


Rekenkamercommissie presenteert resultaten onderzoek naar programmabegroting 2007

3 maart 2008

Winterswijk - De rekenkamercommissie van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk (RC AOGW) heeft haar onderzoek naar de kwaliteit van de programmabegroting 2007 van deze gemeenten afgerond. De resultaten van dit onderzoek zijn toegestuurd aan de drie gemeenteraden met een afschrift naar de drie colleges.

De rekenkamercommissie is in 2007 gestart met een onderzoek naar de kwaliteit van de programmabegroting 2007. Dit onderzoek is in eigen beheer uitgevoerd. Tevens heeft de commissie een quickscan uitgevoerd op de programmabegroting 2008. Deze had met name betrekking op de mate waarin de programmabegroting 2008 voldoet aan de eisen van het Besluit begroting en verantwoording (Bbv).

Conclusies
De rekenkamercommissie heeft een aantal conclusies uit het onderzoek getrokken. Eén algemeen geldende conclusie is dat de uitgangspunten die ten grondslag liggen aan de ramingen niet in alle programmabegrotingen expliciet zijn vermeld. Het is daardoor moeilijk vast te stellen of alle gehanteerde aannames en uitgangspunten in de begroting consequent zijn doorvertaald. Een beoordeling van de risico's in de begroting als gevolg van de gehanteerde veronderstellingen is daarom niet mogelijk. Ook vindt de rekenkamer dat er een gespannen verhouding bestaat tussen datgene wat er volgens de Bbv in de programmabegroting moet worden opgenomen en dat wat informatief is. Een zelfde gespannen verhouding is er ook tussen de grote hoeveelheid informatie die dit tot gevolg heeft en de leesbaarheid van de begroting. Als de informatiewaarde van de begroting van Winterswijk gecombineerd kan worden met de leesbaarheid van de begroting van Oost Gelre, kan er een hele grote stap in de goede richting worden gezet. De conclusies en aanbevelingen staan per gemeente opgenomen in het onderzoeksrapport. Het onderzoeksrapport is te vinden op de website van de Rekenkamercommissie (menuoptie Onderzoeken).