Stichting Verliespolis: Aanbeveling Ombudsman biedt nog geen oplossing

04/03/2008 08:10

Maes Okhuijsen

Den Haag - De Stichting Verliespolis ziet de aanbeveling die de Ombudsman vandaag heeft gepresenteerd als niet meer dan een startpunt voor verdere onderhandelingen met verzekeraars.

Gilles Hooft Graafland, voorzitter van de Stichting Verliespolis: "De methodiek die de Ombudsman heeft bedacht is als vertrekpunt bruikbaar, maar de invulling en de getallen zijn dat nog lang niet. De verzekeraars zouden de aanbeveling zo kunnen uitleggen dat naar onze schatting slechts een kwart van de polishouders compensatie ontvangt. Dat zou de verzekeraars bij elkaar ongeveer een miljard euro kosten. De aanbeveling van de Ombudsman moet daarom vooral gezien worden als een stimulans voor verdere onderhandelingen tussen verzekeraars en maatschappelijke belangenbehartigers. Deze onderhandelingen, die nog niet tot concrete resultaten hebben geleid, geven we nog tot april de tijd. Daarna is het hom of kuit voor de verzekeraars. Positief is in elk geval dat ook de Ombudsman van mening is dat de kostenstructuur van beleggingsverzekeringen niet deugt. Verder spreken we onze zorg uit over het gebrek aan informatie bij consumenten. Verzekeraars hebben hun klanten namelijk nog geen inzicht gegeven in de kosten en opbrengsten van polissen. Daarbij komt dat het feitenonderzoek naar beleggingsverzekeringen dat is ingesteld door Minister Bos in elk geval vertraagd is tot eind april. Wij hebben onze twijfels of zelfs die datum wordt gehaald. Dat maakt het zowel voor ons als voor de consument voorlopig erg moeilijk een definitief oordeel te vellen of een oplossing passend is of niet."

De Stichting Verliespolis is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters. Met circa 80.000 aangeslotenen is de Stichting Verliespolis de grootste belangenbehartiger voor consumenten met een beleggingsverzekering.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/